V Španiji potrdili kontroverzni zakon: “Odpuščanje je močnejše od zamer”

Svet 30. Maj 202415:21 0 komentarjev
Pedro Sanchez
Pedro Sanchez (Foto: PROFIMEDIA)

Španski poslanci so danes potrdili kontroverzni zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov, ki je v zadnjih mesecih dvignil nemalo prahu.

Španski parlament je danes s tesno večino potrdil zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov, ki jih preganjajo zaradi poskusa odcepitve Katalonije leta 2017.

V 350-članskem spodnjem domu parlamenta v Madridu je zakon podprlo 177 poslancev, 172 pa jih je bilo proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Tako v politiki kot v življenju je odpuščanje močnejše od zamere,” je po glasovanju na omrežju X zapisal španski premier Pedro Sanchez in dodal, da je Španija danes uspešnejša in enotnejša kot leta 2017.

Zakon je spodnji dom s tesno večino sprejel že marca, vendar je nato zgornji dom oz. senat, kjer ima opozicija večino, nanj simbolično izglasoval veto in ga vrnil v obravnavo. Senat namreč ne more blokirati sprejetja zakona, temveč lahko zgolj predlaga spremembe.

Sprejetje zakona sta v zameno za parlamentarno podporo od Sanchezove vlade zahtevali stranki Skupaj za Katalonijo (Junts) in Katalonska republikanska levica (ERC). Njuna podpora je premierju iz vrst vladajočih socialistov (PSOE) po lanskih volitvah zagotovila nov mandat.

Najglasnejši nasprotnici zakona sta opozicijski stranki, skrajno desna Vox in desnosredinska Ljudska stranka (PP). V zadnjih mesecih so proti zakonu večkrat potekali tudi množični protesti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!