V številnih krajih po Evropi viden severni sij. Kaj pa v Sloveniji?

Slovenija 10. Okt 202422:27 0 komentarjev
Severni sij v Pulju
Severni sij v Pulju (Foto: Entoni Novosel)

Nad Evropo je znova mogoče videti severni sij. Nebesni spektakel so opazili na različnih koncih stare celine, fotografije rdečkaste svetlobe na nočnem nebu pa prihajajo tudi iz sosednje Hrvaške. Pri nas žal nimamo ravno sreče z vremenom, a možnost opazovanja vseeno obstaja.

Širom Evrope je nocojšnje nočno nebo obarval severni sij. Poročila o opažanju tega pojava prihajajo praktično z vseh koncev kontinenta: iz okolice Zwolleja na Nizozemskem, več krajev v Veliki Britaniji, pa iz Nemčije, Romunije in Italije.

Krasno igro svetlobe pa so opazili tudi v naši neposredni bližini. Fotografije severnega sija so posneli v Pulju.

Kljub oblačnosti in padavinam pa so severni sij lahko videli v nekaterih kotičkih Slovenije, ki so imeli vsaj nekaj jasnega neba – zvečer zlasti ponekod na jugu. Kot nam je sporočil geolog in strastni zasledovalec pojavov v ozračju Jure Atanackov, se je rdečkast sijaj lahko videl v Luciji. “Brutalno svetlobno onesnaženje, predvsem iz Italije. A sij je nedvomno viden,” je pripisal k fotografiji, ki jo je objavil na omrežju X.

Kdaj nastane severni sij?

Severni sij oziroma aurora borealis nastane, ko delci ob sončevih izbruhih poletijo proti Zemlji s hitrostjo do 72 milijonov kilometrov na uro. V trenutku, ko trčijo v zemljino atmosfero, jih vidimo kot izjemen barvit pojav. Barve so sicer odvisne od elementov, ki so prisotni v atmosferi – za rdečo denimo poskrbi dušik, za zeleno pa kisik.

Kot kaže napoved spletne strani meteoagent.com, smo že vsaj od 30. septembra v obdobju visoke sončeve aktivnosti. Ta glede na podatke vrhunec dosega prav v teh dneh. Indeks sončeve aktivnosti je bil najvišji že v sredo, poleg današnjega dne pa bo aktivnost na najvišji ravni tudi v petek.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!