V strahu pred novimi izgredi na britanske ulice več tisoč dodatnih policistov

Svet 09. Avg 202417:01 1 komentar
Keir Starmer
Foto: PROFIMEDIA

V pričakovanju novih nemirov in izgredov bo Velika Britanija ta konec tedna v visoki pripravljenosti, na ulicah bo šest tisoč policistov. Po nemirih bo vlada preučila delo družbenih omrežij, ki jih mnogi krivijo za širjenje dezinformacij in spodbujanje nemirov.

Britanski premier Keir Starmer je danes opozoril, da bodo morali biti organi pregona v prihodnjih dneh v visoki pripravljenosti, saj bi lahko v več mestih znova izbruhnili nemiri in izgredi. Po poročanju Guardiana bo morebitne nemire na britanskih ulicah v soboto in nedeljo nadzorovalo 6.000 policistov.

Starmer je med obiskom sedeža londonske metropolitanske policije dejal, da so policisti in sodišča v preteklih dneh izgrednike hitro kaznovali in jih odvrnili od novih protestov. “Vendar moramo ostati v visoki pripravljenosti tudi ta konec tedna, saj moramo nujno poskrbeti, da bodo naše skupnosti varne in zaščitene,” je poudaril.

Keir Starmer
Foto: PROFIMEDIA

Opozoril je tudi, da bodo morebitni nemiri, povezani z začetkom nogometne sezone, dodani v mešanico izzivov, s katerimi se bodo oblasti soočale ta konec tedna. Nekateri izgredniki naj bi bili namreč povezani s tradicionalnim angleškim nogometnim huliganstvom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska vlada bo pod drobnogled vzela tudi družbena omrežja

Prav tako je Starmer napovedal, da bo vlada po nemirih preučila delo družbenih omrežij, ki jih mnogi krivijo za širjenje dezinformacij in spodbujanje nemirov.

Ko so ga na novinarski konferenci vprašali o Elonu Muskučigar polemične izjave o “neizogibni državljanski vojni” so na Downing Streetu ostro obsodili in zavrnili –, je Starmer dejal, da se morajo vodje družbenih omrežij “zavedati prve prednostne naloge, to je zagotoviti, da so naše skupnosti varne in zaščitene”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti in izgredi so v Združenem kraljestvu izbruhnili po napadu z nožem v obmorskem mestu Southport 29. julija, v katerem je 17-letnik ubil tri deklice, več otrok pa ranil. Povod za izgrede so bile dezinformacije na družbenih omrežjih, da je napadalec islamist. Doslej je bilo v povezavi z nemiri aretiranih skoraj 500 ljudi, obtoženih pa 150. V četrtek je bilo zaradi vpletenosti v izgrede na zaporne kazni obsojenih približno deset ljudi, danes pa naj bi bili dve osebi obsojeni tudi zaradi spodbujanja rasnega sovraštva na spletu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje