V streljanju na jugu ZDA umrli trije ljudje, med ranjenimi tudi napadalec

Svet 22. Jun 202409:38 1 komentar
Streljanje v Arkansasu
Foto: South Arkansas Reckoning/Suzy Parker/via REUTERS

V streljanju v trgovini v ameriški zvezni državi Arkansas so v petek umrli trije ljudje, več je bilo ranjenih. Strelski napad se je zgodil na dan, ko je vrhovno sodišče ZDA potrdilo zvezni zakon, ki osebam s prepovedjo približevanja zaradi nasilja v družini prepoveduje posedovanje strelnega orožja.

V strelskem napadu v trgovini z živili v mestu Fordyce v ameriški zvezni državi Arkansas so v petek umrli trije ljudje, deset pa jih je bilo ranjenih. V posredovanju policije je bil ranjen tudi napadalec, ki ga bodo obtožili umorov, poroča ameriška televizija ABC. Med lažje ranjenimi sta tudi dva policista.

Policija je napadalce kasneje identificirala kot 44-letnega Travisa Eugena Poseyja iz mesta New Edinburg. O napadu so obvestili guvernerko Arkansasa Sarah Huckabee Sanders in predsednika ZDA Joeja Bidna.

V ZDA je bilo letos že najmanj 234 množičnih strelskih napadov, poroča organizacija Gun Violence Archive. V tej statistiki so upoštevali napade, v katerih so strelne rane utrpeli najmanj štirje ljudje.

Strelski napad se je v Arkansasu zgodil na dan, ko je vrhovno sodišče ZDA potrdilo zvezni zakon, ki osebam s prepovedjo približevanja zaradi nasilja v družini prepoveduje posedovanje strelnega orožja. Sodišče je navedlo, da ustava dovoljuje zakone o odvzemu orožja tistim, ki veljajo za nevarne. “Kadar je v sodnem nalogu za prepoved približevanja ugotovljeno, da posameznik verodostojno ogroža fizično varnost intimnega partnerja, se mu lahko v skladu z drugim amandmajem prepove posedovanje strelnega orožja, dokler ta nalog velja,” je v sodbi, ki je bila sprejeta z večino osem proti ena zapisal predsednik sodišča John Roberts.

Zakon in s tem svojo obsodbo je skušal razveljaviti preprodajalec mamil Zackey Rahimi, ki so mu po sporu z dekletom leta 2019 izrekli prepoved približevanja. Rahimi je žensko na parkirišču zbil na tla, jo odvlekel do svojega avtomobila in streljal na mimoidočega, je razvidno iz sodnih zapisnikov. Dekle je pobegnilo, vendar jo je Rahimi pozneje poklical in ji zagrozil, da jo bo ustrelil, če bo komu povedala o napadu. Teksaško sodišče je ugotovilo, da je Rahimi zagrešil nasilje v družini in da je verjetno, da se bo takšno nasilje v prihodnosti ponovilo. Izdalo je zaščitno odredbo, s katero je Rahimiju začasno odvzelo dovoljenje za orožje in mu prepovedalo posedovanje orožja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje