V Sudanu razglasili epidemijo kolere: razmere poslabšalo močno deževje

Svet 17. Avg 202419:39 0 komentarjev
Sudan je v zadnjih dneh zajelo močno deževje. (Foto: PROFIMEDIA)

Oblasti v Sudanu so danes razglasile epidemijo kolere. K poslabšanju zdravstvenih razmer je prispevalo močno deževje, ki je razselilo prebivalce in privedlo do kontaminacij virov pitne vode.

Najhujše vremenske razmere vladajo na vzhodu države, kjer so poplave z domov pregnale tisoče ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zdravstveni minister Haitam Ibrahim je pojasnil, da so odločitev sprejeli v sodelovanju z agencijami Združenih narodov.

Širitev kolere predstavlja novo nevarnost za Sudance, ki so že od aprila lani ujetniki hudih spopadov med državno vojsko in paravojaškimi Silami za hitro podporo (RSF), ki so zahtevali že več deset tisoč življenj, več kot deset milijonov civilistov pa je zbežalo z domov.

Kolera je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije iz vrst vibrionov. Prenaša se s pitjem onesnažene vode oziroma pijač, uživanjem onesnažene hrane in preko onesnaženih rok.

Čeprav lahko človek zaradi kolere umre v nekaj urah, jo je mogoče zdraviti z oralno rehidracijo, v hujših primerih pa z antibiotiki. A večina ljudi po svetu nima pravočasnega dostopa do teh dveh, sicer preprostih načinov zdravljenja.

Foto: PROFIMEDIA

Kolero se sicer lahko zdravi tudi s cepivom, a njegova proizvodnja za farmacevtska podjetja ni privlačna, saj v bogatih državah zanj ni trga. Lani so tako države potrebovale več kot 18 milijonov odmerkov cepiva, a ga je bilo na voljo le osem milijonov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!