V Sydneyju zaradi koronavirusa razglasili izredne razmere

Koronavirus 23. Jul 202109:28 0 komentarjev
sydney, koronavirus, covid-19
Loren Elliott/REUTERS

Zaradi hitrega porasta okužb s koronavirusom so v Sydneyju razglasili izredne razmere. V zadnjem dnevu so namreč potrdili 136 okužb, kar je rekordno število za ta izbruh. Nova Zelandija je zaradi izbruha preventivno ukinila potovalni mehurček z Avstralijo.

Oblasti Novega južnega Walesa so priznale, da enomesečno zaprtje ni ustavilo širjenja delta različice in zaprosile za pomoč Canberro. Razglasitev nacionalnih izrednih razmer bi lahko privedla v večjo vpletenost avstralske vlade pri obvladovanju krize.

Virus je treba omejiti, je dejala premierka Novega južnega Walesa Gladys Berejiklian. “Ni dvoma, da se številke ne premikajo v pravo smer,” je dodala.

Skupno so v okviru zadnjega izbruha potrdili že 1782 okužb, virus pa se širi že skoraj povsod, čeprav za velik del te zvezne države velja ustavitev javnega življenja. Ker zaprtje ni prineslo želenega učinka, se želijo sedaj osredotočiti na cepljenje. Kljub temu pa je Berejiklian posvarila, da bi se lahko omejitve podaljševale vse do oktobra.

sydney, koronavirus, covid-19
Loren Elliott/REUTERS

Polno cepljenih le 12 odstotkov prebivalcev

V Avstraliji je proti covidu-19 precepljenih le 12 odstotkov prebivalcev, predvsem zaradi težav z dobavo cepiva družbe Pfizer in dvomov glede varnosti cepiva družbe AstraZeneca.

Avstralski premier Scott Morrison se je v četrtek opravičil zaradi počasnega cepljenja in priznal, da niso dosegli zastavljenih ciljev. “Prevzemam odgovornost za program cepljenja. Prevzemam tudi odgovornost za izzive, ki smo jih imeli,” je povedal.

Zaradi zaostritve razmer je novozelandska premierka Jacinda Ardern napovedala prekinitev potovalnega mehurčka med državama za najmanj osem tednov. Tako Avstralci ne bodo smeli vstopiti v Novo Zelandijo brez karantene, bodo pa uredili povratne polete za Novozelandce v Avstraliji, je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!