V tajskem luksuznem hotelu šest gostov umrlo zaradi zastrupitve s cianidom

Svet 17. Jul 202409:29 0 komentarjev
Hotel Grand Hyatt Erawan v Bangkoku
Hotel Grand Hyatt Erawan v Bangkoku (Foto: PROFIMEDIA)

V prestižnem tajskem hotelu je umrlo šest gostov. Ti so se zastrupili s pijačo, ki je vsebovala cianid, je razkrila policijska preiskava.

Policija domneva, da je za zastrupitev s cianidom odgovorna ena od umrlih, ki naj bi dejanje zagrešila zaradi dolgov do nekaterih ostalih žrtev.

Vseh šest žrtev, tri ženske in tri moške, stare med 37 in 56 let, je v torek našla sobarica prestižnega hotela Grand Hyatt Erawan v tajski prestolnici Bangkok. Preiskovalci domnevajo, da so bili ob odkritju mrtvi že vsaj 24 ur, poroča BBC.

Predstavnik bangkoške policije Gen Noppassin Poonsawat je na novinarski konferenci pojasnil, da se je šest vietnamskih gostov, od katerih sta imela dva tudi ameriško državljanstvo, v hotel prijavilo ločeno. Najeli so pet sob, štiri v sedmem in eno v petem nadstropju. Sedma gostja, ki se je prav tako prijavila sočasno s preostalimi, šlo naj bi za hčerko ene od žrtev, naj bi se nekaj dni pred incidentom odjavila in odšla v Vietnam.

Celotna skupina naj bi se nato v ponedeljek zbrala v sobi v petem nadstropju hotela, kamor so si naročili hrano in čaj. Naročilo je hotelsko osebje v sobo dostavilo okoli 14. ure po lokalnem času. Glede na navedbe policije naj bi natakar, ki je naročeno dostavil v sobo, ponudil, da jim pripravi čaj, vendar je ponudbo 56-letna gostja z ameriškim državljanstvom, ki je bila v trenutku dostave v sobi sama, zavrnila. Kot je policistom dejal natakar, gostja, ki je sprejela naročilo, ni veliko govorila in je bila vidno v stresu. Čez nekaj minut so v sobo začele prihajati preostale žrtve.

Fotografija nedotaknjene hrane, ki jo je v sobo dostavil natakar Fotografija nedotaknjene hrane, ki jo je v sobo dostavil natakar
Fotografija nedotaknjene hrane, ki jo je v sobo dostavil natakar (Foto: Kraljeva tajska policija)
Termovki in skodelice za čaj, na katerih so našli sledove cianida Termovki in skodelice za čaj, na katerih so našli sledove cianida
Termovki in skodelice za čaj, na katerih so našli sledove cianida (Foto: Kraljeva tajska policija)

Umrla gostja od žrtev dobila več milijonov investicijskega denarja

Policisti verjamejo, da v sobo, razen šestih gostov in natakarja, ki je dostavil naročeno in sobo zapustil, ni vstopil nihče drug. Zavrnili so prvotne navedbe, da naj bi v sobi odjeknili streli. V njej namreč niso zaznali znakov nasilja, so pa na šestih čajnih skodelicah našli sledi cianida. Soba naj bi bila zaklenjena od znotraj, dve žrtvi naj bi pred smrtjo skušali doseči vrata. “Potrjujemo, da je smrt šestih oseb povzročila ena izmed njih z uporabo cianida,” je povedal predstavnik policije.

Razkrili so še, da sta dva pokojna vietnamska zakonca, stara 46 in 49 let, sicer lastnika gradbenega podjetja, vložila denar v projekt gradnje bolnišnice na Japonskem, za katerim naj bi stala omenjena umrla 56-letnica. Vietnamska zakonca naj bi ji v investicijske namene posodila več deset milijonov tajskih bahtov (10.000.000 bahtov je okoli 255.000 evrov).

Med umrlimi je bil tudi 37-letni vietnamski umetnik ličenja, ki naj bi ga 56-letnica prav tako zavedla in prepričala o naložbi v projekt, še piše BBC. Sorodniki pokojnih so medtem tudi potrdili, da je med njimi prišlo do spora glede denarja.

Kako natančno sta bila s skupino povezana preostala dva umrla gosta, 47-letni vietnamski in 55-letni vietnamsko-ameriški državljan, mediji ne navajajo.

Tajski predsednik miri: Gre za osebni spor

Luksuzni hotel, ki se nahaja na priljubljenem območju v središču Bangkoka, je dobro poznan popotnikom s celotnega sveta. Blizu je tudi svetišče Erawan, ki spada med najbolj svete verske kraje v mestu.

Tajski predsednik vlade Srettha Thavisin je že v torek zvečer ob bojazni, da bi odmevne smrti lahko prizadele turistični sektor, na novinarski konferenci miril razburjenje z zagotovili, da se bo s primerom zaradi ameriškega državljanstva dveh vpletenih ukvarjal tudi FBI. Že on je poudaril, da gre pri tragediji očitno za osebni spor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!