V tribuno je trčil najhitrejši avto na Hrvaškem

Svet 03. Jun 202414:16 0 komentarjev
Trčenje na Street Race Osijek
Foto: Zajem zaslona/@Bljesak/X

Hrvaška policija je razkrila več podrobnosti včerajšnjega trčenja na avtomobilski dirki v Osijeku, na kateri se je voznik dirkalnega avtomobila zaletel v tribuno z gledalci. Ker preiskava še poteka, natančen vzrok nesreče ni znan, je pa svojo oceno o vzroku trčenja podal predsednik Hrvaške avto in karting zveze Robert Markt. Avtomobil, ki je nesrečo povzročil, naj bi bil najhitrejši avto na Hrvaškem.

V nedeljo popoldne se je eden od dirkačev avtomobilske dirke v Osijeku med ogrevanjem pnevmatik zaletel v tribuno z gledalci. Hrvaška policija je v ponedeljek razkrila več podrobnosti nesreče.

Po najnovejših podatkih je voznik audija v nesreči, ki se je zgodila ob 15.20, poškodoval sedem ljudi. Štirje so poškodovani lažje, trije, ki so poškodovani težje, so utrpeli zlome kosti. Vseh sedem so sprva odpeljali v bolnišnico v Osijeku, a so bili vsi že prepuščeni v domačo oskrbo, poroča Index.hr.

44-letni voznik ni bil poškodovan, prav tako ni vozil pod vplivom alkohola.

Kot so pojasnili policisti, je “avtomobil v nekem trenutku odneslo, zadel je kovinsko varovalno ograjo in improvizirano tribuno z gledalci”. Policijska preiskava še poteka.

Predsednik Hrvaške avto in karting zveze Robert Markt je za HRT dejal, da vzrok nesreče ne bo znan, dokler preiskava ne bo končana. Iz videnega na posnetku pa je Markt sklepal, da je nastala napaka v prenosu moči: “Ena stran je prenašala moč na kolesa, druga pa je ostala blokirana, zaradi česar se je avto začel vrteti in ga je zaneslo,” je pojasnil.

“Zanima nas policijsko poročilo, da lahko, če bo treba, spremenimo varnostne predpise. Naš cilj ni, da se takšni prizori dogajajo,” je še povedal v intervjuju za hrvaško radiotelevizijo.

Dodal je, da se je napaka pripetila vozniku, ki velja za enega najboljših, njegov avto – vozil je audija S2 z več kot 1.500 konjskimi močmi – pa za enega najkakovostnejših dirkalnih vozil. “Izdelan je bil v resni delavnici. To ni vozilo, ki se vozi po cesti. Vsa tekmovalna vozila morajo imeti knjižico, v kateri so te spremembe zapisane,” je dejal Markt.

Najhitrejši avto na Hrvaškem

Leta 2022 je po poročanju Index.hr isti audi S2 v 8,1 sekunde dosegel hitrost 301 kilometer na uro. Lastnik vozila je Dario Konopek. V njegovem podjetju Konopek Motorsport so avto celovito predelali in ga prilagodili za ulične dirke. Kot piše Auto Klub, je dotični S2 najhitrejši avtomobil na Hrvaškem, pa tudi v regiji.

Bonus video: Ekskluzivno soočenje Roberta Goloba in Janeza Janše

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!