V Turčiji potrdil sporen zakon, ki predvideva možnost evtanazije potepuških psov

Svet 29. Jul 202413:53 2 komentarja
turčija, psi, zakon
Foto: PROFIMEDIA

Turški parlament je potrdil predlog člena zakona, ki predvideva možnost usmrtitve bolnih in nevarnih potepuških psov. Nekatere opozicijske stranke zakonskemu predlogu ostro nasprotujejo. Trdijo namreč, da živali obravnava kot "blago, ki se ga je treba znebiti", namesto da bi se posvetili izboljšanju življenjskih pogojev psov in pravicam živali.

Sporni člen je del predloga zakona o dobrobiti živali. O ostalih členih zakona parlament še razpravlja in bo o njih predvidoma glasoval v prihodnjih dneh.

Na obravnavi člena v pristojnem parlamentarnem odboru so poslanci pojem evtanazije sicer črtali iz predloga zakona, a ga je vlada nato zopet umestila vanj. Vlada trdi, da je tovrsten zakonski predpis nujen, saj naj bi preprečil napade potepuških psov na ljudi in zajezil širjenje stekline, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Člen predvideva tudi množična zajetja potepuških psov, ki bi jih lahko namestili v zavetišča in jih dali v posvojitev. Kritiki zakonskega člena iz vrst opozicije in aktivističnih organizacij pa poudarjajo, da se država ne sme in ne more zanašati na zavetišča in možnosti posvojitev zaradi omejenih nastanitvenih kapacitet v zavetiščih. V Turčiji naj bi po nekaterih ocenah sicer živelo štiri milijone potepuških psov.

turčija, psi, zakon
Foto: PROFIMEDIA

Sprejemanje spornega člena o evtanaziji potepuških psov je sprožilo tudi proteste zagovornikov pravic živali. Opozicijski poslanci pa so si v nedeljo ob začetku razprave o členu v parlamentu v znak protesta proti členu nadeli bele rokavice z umetno krvjo. Aktivisti namesto množičnih usmrtitev psov zagovarjajo sterilizacijsko kampanjo, navaja AFP.

Pred obravnavo zakona v parlamentu je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan dejal, da so potepuški psi v Turčiji “problem, s kakršnim se ne soočajo v nobeni drugi civilizirani državi”. Erdogan je zakonski člen utemeljil tudi z željo po varnejših ulicah.

Opozicijska Republikanska stranka (CHP), iz katere prihajajo župani največjih turških mest, je sporočila, da njeni župani zakonskega člena ne bodo upoštevali. Vlada pa je županom, ki člena ne bodo spoštovali, zagrozila s kazenskim pregonom.

turčija, psi, zakon
Foto: PROFIMEDIA

Potepuški psi so v Turčiji sicer precej sporna tema, saj je kolektivni spomin na tako imenovani “masaker psov” na otoku Hayirsizada po navedbah AFP še vedno živ. Leta 1910 so takratne osmanske oblasti v Istanbulu namreč zajele več kot 60.000 potepuških psov in jih z ladjo prepeljale na skalnati otok Hayirsizada, enega od Prinčevih otokov vzdolž azijske obale Istanbula. Vsi potepuški psi so zaradi pomanjkanja hrane poginili. Nekaj mesecev kasneje je Bosporsko ožino stresel močan potres, ki je bil po ljudskem verovanju “božja kazen za masaker psov”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje