V Venezueli aretirali šesterico tujcev, ki naj bi načrtovala atentat na Madura

Svet 15. Sep 202416:52 0 komentarjev
venezuela maduro
Foto: REUTERS

V Venezueli so v soboto pridržali tri državljane ZDA, dva Španca in Čeha, ki so osumljeni zarote za destabilizacijo države, so sporočile oblasti v Caracasu. Pri tem so zasegli tudi več kosov orožja. Aretirani naj bi sodelovali v zaroti s ciljem atentata na predsednika Nicolasa Madura. ZDA in Španija sta obtožbe o domnevni vpletenosti zanikali.

Do aretacij prihaja v času povečanih napetosti med Venezuelo ter ZDA in Španijo zaradi spornih predsedniških volitev 28. julija, na katerih je po podatkih venezuelske volilne komisije zmagal dolgoletni predsednik Nicolas Maduro. Opozicija njegove zmage ne priznava, podobno tudi del mednarodne skupnosti.

Venezuelski notranji minister Diosdado Cabello je o domnevnem načrtu za “destabilizacijo države” v soboto spregovoril na novinarski konferenci, pri čemer je dejal, da so tuje državljane pridržali zaradi suma načrtovanja atentata na predsednika Madura in njegovo vlado. “Vemo, da je vlada Združenih držav povezana s to operacijo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil Cabello, in pridržane obtožil načrtovanja “terorističnih dejanj”. Dodal je, da so zaplenili več kot 400 pušk iz ZDA.

Po ministrovih besedah so nedavno aretirali dva Španca, tri Američane in češkega državljana, domnevno zaroto pa je povezal z obveščevalnimi agencijami v ZDA in Španiji ter z voditeljico venezuelske opozicije Mario Corino Machado.

Med pridržanimi tudi pripadnik ameriške mornarice

Tiskovni predstavnik State Departmenta je potrdil, da so bili pridržani trije ameriški državljani, med njimi tudi pripadnik ameriške mornarice. Hkrati je zanikal kakršno koli “vpletenost ZDA v zaroto”, katere cilj je “strmoglavljenje” predsednika Madura, poroča AFP.

Tudi Španija odločno zanika in zavrača kakršna koli namigovanja venezuelskih oblasti, da je vpletena v “operacijo politične destabilizacije v Venezueli,” je za AFP danes povedal vir na španskem zunanjem ministrstvu.

ZDA so pred dnevi uvedle sankcije proti 16 državnim uradnikom v Venezueli, med katerimi so rudi vodilni pri Nacionalnem svetu za volitve, ki je razglasil zmago Madura na julijskih predsedniških volitvah.

Diplomatski odnosi med Venezuelo in nekdanjo kolonialno silo Španijo pa so se močno poslabšali, potem ko je venezuelski opozicijski kandidat na predsedniških volitvah Edmundo Gonzalez Urrutia pred tednom dni zaradi izdaje naloga za aretacijo pobegnil iz države in dobil zatočišče v Španiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!