V ZDA odobrili cepivi proti omikronu

Koronavirus 31. Avg 202218:35 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je danes odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 podjetij Moderna in Pfizer-BioNTech. Novi cepivi delujeta tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti novejši različici omikron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

FDA je odobrila Modernino cepivo kot enkratni poživitveni odmerek za osebe, stare 18 let in več. Cepivo podjetja Pfizer lahko kot enkratni poživitveni odmerek prejmejo že 12-letniki.

Ta nova generacija cepiv proti covidu-19 deluje proti prvotnemu sevu koronavirusa ter različicama BA.4 in BA.5, podrazličicama omikrona, ki v ZDA povzročata največ primerov okužb.

V začetku tega poletja je ameriško ministrstvo za zdravje sporočilo, da je od podjetja Pfizer kupilo 105 milijonov odmerkov, od podjetja Moderna pa 66 milijonov odmerkov za uporabo jeseni in pozimi za boljšo zaščito pred različicami, ki trenutno krožijo.

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) cepiva še ni priporočil, vendar naj bi se v četrtek sestala neodvisna skupina strokovnjakov, ki naj bi razpravljala o posodobljenih cepivih.

O odobritvi naj bi v četrtek odločal tudi pristojni odbor Evropske agencije za zdravila (EMA), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novi različici cepiv bi lahko bili v ZDA na voljo že prihodnji teden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!