V ZDA podprli sankcije proti haaškemu sodišču, če bi to preganjalo Netanjahuja

Svet 05. Jun 202407:03 2 komentarja
Mednarodno kazensko sodišče
Foto: PROFIMEDIA

V ameriškem predstavniškem domu so podprli uvedbo sankcij proti Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), če bi to preganjalo ameriške državljane ali zaveznike, ki niso člani ICC. Gre sicer bolj za simbolično dejanje, saj demokratska večina v senatu predloga uvedbe sankcij ne namerava dati na glasovanje in tako ta ne bo stopil v veljavo.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v torek potrdil predlog zakona za uvedbo sankcij proti Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC), če bo to preganjalo ameriške državljane ali državljane zavezniških držav, ki niso članice ICC, poročajo ameriški mediji.

Predlog zakona, ki je bil sprejet z večino republikanskih glasov in 42 demokratskimi, je posledica zahteve tožilca ICC Karima Khana, da sodišče izda nalog za aretacijo za voditelje palestinskega islamističnega gibanja Hamas in izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja ter nekaj drugih vladnih uradnikov.

ZDA in Izrael nista člana ICC, zato posameznik, za katerim je razpisan nalog za aretacijo, na njunih ozemljih ne more biti aretiran. To pa bi morala storiti vsaka država članica ICC.

“ICC je preseglo svoja pooblastila in postavilo nevarni presedan,” je v kongresu izjavil pobudnik predloga zakonodaje, republikanec iz Teksasa Michael McCaul, ki vodi odbor za mednarodne odnose. Zagotovil je, da je obtožba na račun Izraela brezpredmetna.

Predlog uvedbe sankcij sicer predvidoma ne bo stopil v veljavo, ker ga demokratska večina v senatu niti ne namerava dati na glasovanje. Šlo je le za še en izraz podpore Izraelu med člani predstavniškega doma, poroča Politico.

Judovska demokratka s Floride Debbie Wasserman Schultz je glasovala za predlog, ker se ICC po njenem mnenju obnaša nezaslišano. Demokrat iz New Yorka Gregory Meeks pa je po drugi strani dejal, da je predlog zakona izjemno nevarna reč, saj bi ZDA potem morale uvesti sankcije proti voditeljem zavezniških držav, ki so članice ICC in bodo upoštevale odločitve sodišča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje