Val nezadovoljstva bi se lahko razširil po Evropi: “Presegli smo prag tolerance”

Gospodarstvo 11. Avg 202412:39 33 komentarjev
Platja d'Aro
Foto: PROFIMEDIA

Lokalni prebivalci v priljubljenih turističnih krajih so vse bolj razočarani nad spremembami, ki jih prinaša masovni turizem: idilične plaže so uničene zaradi stalnega obiska 'instagramerjev', stanovanja in hiše so morali zaradi investitorjev zamenjati za prikolice in avtodome. "Stvar je popolnoma izgubila ravnovesje," opozarjajo pri Unescu in dodajajo, da bi se lahko val protestov razširil izven španskih meja.

Pred enim mesecem so Španci začeli val protestov proti množičnemu turizmu. V zadnjih tednih so nezadovoljni lokalni prebivalci zapolnili več idiličnih španskih mest, ki jih je turizem v nekaj letih popolnoma spremenil, in zahtevali premislek o vzdržnosti trenutnega modela. Unesco po pisanju britanskega Guardiana opozarja, da bi se lahko nezadovoljstvo nad turizmom razširilo izven španskih meja.

Z ogromnim pritokom turistov, ki na eni strani polnijo denarnice, na drugi pa rušijo ravnovesje v mestih, namreč niso nezadovoljni samo Španci. Države pa pri reševanju težav, povezanih z množičnim turizmom, niso preveč uspešne. “Protesti niso uperjeni proti turizmu kot takemu, želimo si bolj uravnoteženega pristopa,” obenem poudarjajo v Španiji.

Temu pritrjuje višji projektni vodja Unesca za trajnostni turizem Peter DeBrine: “Opažamo, da smo s turizmom v teh destinacijah presegli prag tolerance.” Dodal je, da je množični turizem povsem porušil ravnovesje v priljubljenih mestih. Izpostavil je tudi številne spremembe, ki so Španijo gnale v tako oster odziv do turizma, čeprav je država že vrsto let ena izmed najbolj priljubljenih počitniških destinacij.

Kako pa se proti množičnemu turizmu borijo slovenske občine in kakšne omejitve uvajajo?

Turizem v Rimu
Foto: PROFIMEDIA

Delavci nimajo druge izbire, kot da živijo v kombijih

Med glavnimi gonilniki nezadovoljstva je stanovanjska kriza. “Turizem je povečal krizo dostopnosti stanovanj, saj so tržna stanovanja za kratkotrajno oddajanje iz trga izrinila lokalno prebivalstvo,” je povedal DeBrine in dodal: “Mislim, da je to povečalo zaskrbljenost in razočaranje med prebivalci.”

Delavci v krajih, kot je Ibiza, tako nimajo druge izbire, kot da živijo v kombijih, prikolicah in šotorih. V Malagi so se prebivalci uprli z nalepkami – po zasebnih turističnih nastanitvah so nalepili napise Tu je živela družina in Pojdite domov.

“Zagotovo k nezadovoljstvu lokalnega prebivalstva prispeva nespoštljiv odnos turistov. Nekateri ne spoštujejo destinacij, kamor potujejo,” je dodal DeBrine. Lokalne oblasti v Španiji se proti neprimernemu vedenju turistov že vrsto let borijo z uvajanjem različnih pravil glede oblačenja in prodaje alkohola.

“Želijo se samo fotografirati”

Vodja za trajnosti turizem tudi meni, da so pomemben dejavnik pri spremembi odnosa turistov do destinacij družbena omrežja. “Turisti se želijo samo fotografirati, ne da bi razumeli, kaj je kraj pomenil v preteklosti in kaj bo v prihodnosti,” je komentiral.

Razočaranje nad naraščajočimi hordami iskalcev kotičkov za popolno fotografijo se je junija pokazalo na Majorki. Več sto ljudi se je zbralo v priljubljenem zalivu in protestiralo proti degradaciji okolja in prenatrpanosti plaže zaradi številnih vplivnežev in turistov, ki se tam stalno fotografirajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje