Varnostni svet ZN podaljšal sankcije za DR Kongo

Svet 27. Jun 202421:59 0 komentarjev
Varnostni svet
Varnostni svet (Foto: PROFIMEDIA)

Varnostni svet Združenih narodov je še za eno leto podaljšal sankcije afriški državi DR Kongo, podaljšal pa je tudi mandat skupini ekspertov za te sankcije, in sicer do 1. avgusta 2025.

Resolucija je bila soglasno sprejeta, in sicer po sedmem poglavju ustanovne listine ZN, ki omogoča uporabo sile pri izvajanju mandata misije ZN. Resolucija med drugim določa, da embargo na prodajo orožja ne velja več za vladne sile, prepoveduje pa prodajo orožja uporniški skupini M-23.

Resolucija je tudi opozorila na zavezo generalnega sekretarja, da bodo ZN storili vse, kar je v njihovi moči, da bi storilce umora dveh članov skupine strokovnjakov in štirih državljanov DR Kongo privedli pred sodišče.

Na vzhodu DR Kongo zadnjih 30 let potekajo spopadi številnih oboroženih skupin, tako domačih kot tujih, za nadzor nad pokrajino Severni Kivu, ki je bogato z rudami. V omenjeni pokrajini že od leta 2021 potekajo tudi intenzivni spopadi med vlado in uporniško skupino M-23, pri čemer naj bi upornike podpirala sosednja Ruanda. Ta sicer to vztrajno zanika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!