Varnostni svet ZN soglasno podaljšal sankcije proti Sudanu

Svet 11. Sep 202420:45 0 komentarjev
Foto: Mike Sega/REUTERS

Varnostni svet ZN je za eno leto podaljšal sankcije proti Sudanu, ki so bile uvedene leta 2005 in poleg embarga na orožje zajemajo tudi prepovedi potovanj in zamrznitve premoženja.

Varnostni svet ZN, ki mu ta mesec predseduje Slovenija, je danes soglasno potrdil resolucijo za podaljšanje sankcij proti Sudanu, ki so bile uvedene leta 2005 in poleg embarga na orožje zajemajo tudi prepovedi potovanj in zamrznitve premoženja. Sankcije so podaljšane do 12. septembra prihodnje leto.

Podaljšanje embarga je bilo bolj ali manj tehnično vprašanje, saj resolucija, ki so jo predlagale ZDA, ne spreminja bistvene vsebine. Kljub temu pa je pomembno, da jo je Varnostni svet ZN potrdil soglasno, pravijo diplomatski viri.

V Sudanu so aprila lani znova izbruhnili spopadi, tokrat med vojsko in paravojaškimi Silami za hitro podporo (RSF), Združeni narodi pa dobivajo poročila, da obe strani z orožjem zalagajo zunanji akterji.

Mednarodna misija za ugotavljanje dejstev v Sudanu, ki jo je ustanovil Svet ZN za človekove pravice, je minuli četrtek priporočila, da se obstoječi embargo na orožje v Darfurju razširi na celotni Sudan, vendar sta to onemogočili Rusija in Kitajska.

Resolucija še vedno poziva sprte strani k zaščiti civilistov in h kaznovanju odgovornih za kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava.

V Sudanu so aprila lani po večmesečnih napetostih izbruhnili spopadi med vojsko pod vodstvom generala Abdela Fataha al Burhana in paravojaškimi silami RSF, ki jih vodi njegov nekdanji namestnik Mohamed Hamdan Dagalo.

Sudanski begunci
Foto: PROFIMEDIA

Doslej je zaradi vojne v Sudanu umrlo najmanj 20.000 ljudi, po nekaterih ocenah tudi do 100.000, še najmanj 33.000 jih je bilo ranjenih. Vojna je sprožila tudi eno najhujših humanitarnih kriz na svetu. Zaradi sovražnosti je moral vsak peti prebivalec države s približno 50 milijoni prebivalcev zapustiti svoj dom, več kot polovica Sudancev pa se sooča z akutno negotovostjo preskrbe s hrano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!