Vas pri Trstu, ki je dala ime priljubljenemu penečemu vinu

Potovanja 19. Mar 202308:30 3 komentarji
Prosek
DDD

Kraška vas nad Trstom, Prosek, ali po italijansko Prosecco je najbolj znana po tem, da tam večinoma živijo zavedni zamejski Slovenci ter seveda, da je dala ime slavnemu penečemu vinu prosecco, ki je zadnja leta nepogrešljiv v kombinaciji s priljubljenim aperolom.

Prosek je slovenska zamejska vas na severnem robu Krasa v Italiji z okoli 1.400 prebivalci. Naselje leži približno 7 kilometrov severozahodno od Trsta na nadmorski višini okoli 249 nadmorske višine. Občnoimenski pomen narečne slovenske besede prosek je ”preseka”, to je del gozda s posekanim drevjem v ozkem pasu.  V starih listinah je kraj prvič omenjen leta 1308 kot Prossecho.

Prosek
DDD

Za razliko od sosednje slovenske zamejske vasi Kontovel, ki velja za nekdanjo ribiško vas, so se v Proseku v glavnem v preteklosti ukvarjali s kmetijstvom, vinogradništvom in gojenjem oljk.

Prosek
DDD

Iz italijanskega krajevnega imena Prosécco, prevzetega iz slovenskega, je nastalo ime danes zelo popularnega penečega vina prosécco, iz katerega je prevzeto slovensko ime prosekar. Za “prošek” pa se kregajo kar tri države, Italija, Slovenija in Hrvaška, tako, da je najbolje, da greste kozarček vina popit kar v samo vas, ki mu je dala ime.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje