Vatikan sprejel odločitev o domnevnih prikazovanjih Marije v Medžugorju

Svet 19. Sep 202412:51 > 16:19 12 komentarjev
medžugorje
Foto: Profimedia

Danes so v Vatikanu predstavili stališče Cerkve do domnevnih prikazovanj Marije v Medžugorju. Papež je Medžugorju podelil status "nihil obstat". To pomeni, da priznava obilne duhovne sadove tega svetišča, ne izreka pa se o nadnaravnem značaju Marijinih prikazovanj. Odločitev je bila pričakovana, saj je "nadnaravnost" različnih pojavov težko dokazovati, je za N1 povedal tiskovni predstavnik Katoliške Cerkve dr. Gabriel Kavčič.

Danes so v Vatikanu predstavili dolgo pričakovano stališče Cerkve do domnevnih prikazovanj Marije v Medžugorju. Rimskokatoliška cerkev doslej prikazovanj ni uradno potrdila, danes pa je vatikanski dikasterij za nauk vere s privolitvijo papeža Frančiška sprejel odločitev. Vatikan je Medžugorju podelil status “nihil obstat”. To pomeni, da “odobrava pobožnosti, povezane z Medžugorjem, in priznava obilne duhovne sadove, prejete v svetišču Kraljice miru, ne izreka pa se o nadnaravnem značaju Marijinih prikazovanj”.

Medžugorje je priljubljen romarski kraj v Bosni in Hercegovini. Prvič naj bi se Marija tam 24. junija 1981 prikazala šestim mladim domačinom, ki so jih poimenovali vidci. Sčasoma so domnevna prikazovanja postala mednarodni fenomen, Medžugorje pa romarsko središče, ki ga vsako leto obiskuje na tisoče vernikov z vsega sveta. Skupaj naj bi romarsko središče v več kot 40 letih obiskalo 50 milijonov ljudi, piše N1 Zagreb.

“Prišel je čas, da zaključimo dolgo in kompleksno zgodovino o duhovnih fenomenih Medžugorja. Gre za zgodovino, v kateri so bila mnenja škofov, teologov, komisij in analitikov različna,” piše v danes objavljenem dokumentu oziroma noti, naslovljeni Kraljica miru, ki govori o duhovnih izkušnjah, povezanih z Medžugorjem.

Papež Frančišek je z današnjo odločitvijo priznal dobrobit duhovnih sadov, povezanih z medžugorsko izkušnjo. Piše tudi, da se je na tem romarskem kraju “zgodilo veliko pozitivnih sadov, med Božjim ljudstvom pa se niso razširili nobeni negativni ali tvegani učinki”.

medžugorje
Foto: Profimedia

Pozitivni sadovi Medžugorja se kažejo predvsem kot spodbujanje zdrave prakse verskega življenja v skladu z izročilom Cerkve. Številni so, pravijo v Vatikanu, na tem romarskem kraju ponovno odkrili vero, se spreobrnili, se odločili za duhovniški poklic, zakonci so se spravili med sabo in prenovili družinsko življenje, poroča pa se tudi o številnih ozdravitvah, tako duhovnih kot telesnih.

V noti, ki jo je podpisal vodja dikasterija za nauk vere, kardinal Victor Manuel Fernandez, piše še, da pozitivna ocena večine sporočil iz Medžugorja ne pomeni potrditve neposrednega nadnaravnega izvora.

Ti sklepi tudi ne pomenijo sodbe o moralnem življenju domnevnih vidcev, piše dokument, in svari pred lažnimi preroki, ki sporočajo katastrofalne napovedi. Obenem spodbuja vernike, naj na romanje ne hodijo zaradi srečanja z domnevnimi vidci, ampak zaradi srečanja z Marijo, Kraljico miru.

Vatican News ob tem poroča tudi o pomenu sporočila miru, ne le kot odsotnosti vojne, ampak tudi v duhovnem, družinskem in družbenem smislu. Zato je medžugorska Marija imenovana Kraljica miru. “Ta vidik je treba razumeti v ekumenskem in medverskem kontekstu Bosne in Hercegovine, ki jo je zaznamovala strašna vojna z močnimi verskimi elementi,” pojasnjuje vatikanski medij.

Nihil obstat (latinsko ‘brez ovir’ ali ‘nič ne stoji na poti’) je fraza, ki jo Katoliška cerkev tradicionalno uporablja v uradnih izjavah in pomeni, da ni nobenega nasprotovanja izdaji knjige ali kakšnemu drugemu predlaganemu ukrepu.

Vatikan je maja letos sicer korenito spremenil smernice za ocenjevanje nadnaravnih fenomenov. V skladu z novimi smernicami Cerkev pojave presoja po tem, ali je pri njih mogoče ugotoviti znamenja božjega delovanja, ali je v sporočilih tistih, ki so vpleteni v domnevne pojave, karkoli, kar je v nasprotju z vero, ali je treba vernike opozoriti na morebitna tveganja in ali je priporočljivo, da pristojna cerkvena oblast uresniči njihovo pastoralno vrednost. V skladu z novimi smernicami lahko pojave za nadnaravne razglasi le papež, ostali cerkveni uradniki pa lahko le odobrijo oziroma spodbujajo pobožnost in romanja.

“Današnja odločitev Svetega sedeža je bila do določene mere pričakovana,” je za N1 povedal tiskovni predstavnik Katoliške Cerkve dr. Gabriel Kavčič. Kot pravi, je namreč težko dokazovati “nadnaravnost” različnih pojavov, v tem primeru Marijinih prikazovanj, poleg tega so različna poročila strokovnjakov skozi štiri desetletja od začetka medžugorskega dogajanja prihajala do različnih zaključkov. “Zato je Sveti sedež potegnil črto ter dal zeleno luč za romanja v Medžugorje, predvsem zato, ker so sadovi tamkajšnjega dogajanja pozitivni. Turizem in druge pritikline, ki so se pojavile pozneje, niso ogrozili osnovnega sporočila o miru, krščanski veri ter molitvi, kar so osnovna sporočila medžugorskega romarskega dogajanja,” pojasnjuje Kavčič in dodaja, da imajo z današnjo zeleno lučjo Vatikana duhovniki dodatno spodbudo, da vernike spremljamo na poti vere, “kar včasih in za nekatere skupine pomeni tudi kakšno romanje v nekdaj malo hercegovsko vas, zdaj pa tudi uradno romarsko središče v Medžugorju”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje