Več kot 200 republikancev obrnilo hrbet Trumpu in javno podprlo Harris

Svet 27. Avg 202411:05 3 komentarji
Kamala Harris
Foto: Kevin Wurm/REUTERS

Več kot 200 visokih uradnikov republikanske stranke, ki so delali za nekdanjega predsednika Georgea Busha mlajšega in predsedniška kandidata Johna McCaina ter Mitta Romneyja, je v odprtem pismu v ponedeljek izrazilo podporo predsedniški kandidatki demokratske stranke Kamali Harris, poroča časopis USA Today.

Podpora Kamali Harris z 238 podpisi prihaja po rekordno visoki udeležbi republikanskih politikov in nekdanjih članov vlade Donalda Trumpa na demokratski konvenciji v Chicagu, kjer so kritizirali bivšega predsednika ZDA in pozivali Američane, naj volijo Harris.

Trumpove kandidature ne podpira niti njegov nekdanji podpredsednik Mike Pence, ki pa ni šel tako daleč, da bi podprl demokratko.

Leta 2020 je na volitvah proti Trumpu podobno podporo okrog 150 visokih republikanskih uradnikov dobil tudi tedanji demokratski kandidat sedanji predsednik ZDA Joe Biden.

“Danes smo se zbrali, da bi skupaj z novimi podpisniki okrepili svoje besede iz leta 2020 in prvič skupaj javno povedali, da bomo novembra volili za podpredsednico Kamalo Harris ter guvernerja Tima Walza. Seveda imamo s podpredsednico in guvernerjem veliko iskrenih, ideoloških nesoglasij, vendar pa je alternativa preprosto nevzdržna,” so zapisali.

“Doma bi še štiri leta kaotičnega Trumpovega vodstva prizadela vsakdanje ljudi in oslabila naše svete ustanove. V tujini bodo demokratična gibanja nepopravljivo ogrožena, saj se bosta Trump in njegov podpredsedniški kandidat J. D. Vance uklonila diktatorjem, kot je Vladimir Putin, hkrati pa obrnila hrbet našim zaveznikom. Tega ne smemo dopustiti,” navaja pismo.

Med podpisniki so med drugim nekdanji McCainov politični strateg Mike Murphy, nekdanja šefa kabineta pri McCainu Mark Salter in Chris Koch in nekdanja šefica kabineta pri Georgeu Bushu mlajšemu Jean Becker. Podpisali so se tudi nekdanji šef za finance predsedniške kampanje Mitta Romneyja David Garman in nekdanja svetovalka Busha mlajšega ter Trumpovega podpredsednika Mika Pencea Olivia Troye.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje