Biden obljubil Zelenskemu, da bo v vojni z Rusijo zmagala Ukrajina

Svet 26. Sep 202407:45 > 21:53 16 komentarjev
Joe Biden in Volodimir Zelenski
Foto: Elizabeth Frantz/REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je ob obisku ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v Beli hiši slednjemu zagotovil, da bo v vojni z Rusijo zmagala Ukrajina. Obenem je napovedal, da bodo ZDA Ukrajini namenile nov finančni paket pomoči, vreden skoraj osem milijard dolarjev.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes v Beli hiši sprejel ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki mu je predstavil svoj načrt za zmago Kijeva v vojni z Moskvo. “Rusija ne bo zmagala. Ukrajina bo zmagala, mi pa vam bomo še naprej stali ob strani na vsakem koraku,” je Zelenskemu ob srečanju obljubil Biden.

Zelenski je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odgovoril, da Ukrajina globoko ceni podporo ZDA.

Ukrajinski predsednik pred novembrskimi predsedniškimi volitvami poskuša prepričati Washington, naj Kijevu odobri uporabo ameriškega orožja dolgega dosega tudi za napade v Rusiji.

Ameriški predsednik je v današnji izjavi napovedal še srečanje ukrajinskih zaveznic v Nemčiji v oktobru. Na ravni voditeljev bodo poskušali uskladiti prizadevanja za podporo Ukrajini pri njeni obrambi pred rusko agresijo.

Z Zelenskim naj bi se po napovedih danes v Beli hiši ločeno sešla tudi kandidatka demokratov na predsedniških volitvah Kamala Harris.

ZDA pošiljajo v Ukrajino nov paket vojaške pomoči, vreden 8 milijard dolarjev

Biden je danes pred obiskom Zelenskega v Beli hiši Ukrajini obljubil 7,9 milijarde dolarjev vojaške pomoči. Za okrepitev ukrajinskih sposobnosti za napade dolgega dosega bodo ZDA Ukrajini zagotovile tudi dodaten sistem zračne obrambe patriot, rakete patriot in dodatno urjenje ukrajinskih sil za uporabo lovskih letal F-16. Dodatno bodo ZDA zagotovile tudi orožje dolgega dosega.

“Danes napovedujem povečanje varnostne pomoči Ukrajini in vrsto dodatnih ukrepov za pomoč Ukrajini pri zmagi v tej vojni,” je v izjavi pred srečanjem z Zelenskim dejal Biden.

“To pomoč bomo uporabili na najučinkovitejši in najbolj pregleden način za dosego našega glavnega skupnega cilja: zmagovite Ukrajine, pravičnega in trajnega miru ter čezatlantske varnosti,” je objavil Zelenski na družbenih omrežjih.

Bidnova izjava ne omenja možnosti, da bi Kijev lahko ameriško orožje dolgega dosega uporabil tudi za napade v Rusiji.

Več kot 30 držav podpisalo zavezo za pomoč Ukrajini pri obnovi

Ob robu zasedanja 79. Generalne skupščine ZN, ki se ga je udeležil tudi premier Robert Golob, potrdil zavezo za pomoč Ukrajini pri obnovi in okrevanju po ruski agresiji.

Dogodka sta se poleg voditeljev 30 zavezniških držav udeležila tudi Zelenski in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Biden je na koncu potem v imenu vseh prebral skupno izjavo, s katero se zavezujejo, da bodo Ukrajini pomagali.

Pomoč Ukrajini
Foto: PROFIMEDIA

“Zavezani smo, da Ukrajini zagotovimo sredstva, ki jih potrebuje, da se bo obnovila močnejša, kot je bila prej,” je dejal Biden in dodal, da bodo za to porabili tudi zamrznjena ruska državna sredstva.

Junija so države skupine G7 sklenile, da bodo prihodke od obresti od zamrznjenega ruskega premoženja uporabile za financiranje 50 milijard dolarjev vrednega posojilnega paketa za Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje