Več kot pol stoletja pogrešano letalo našli v jezeru

Svet 13. Jun 202410:20 0 komentarjev
letalo, razbitine, ostanki, ZDA, jezero Champlain
Foto: Zajem zaslona/YOUTUBE

Podvodne kamere so v ameriškem jezeru posnele razbitine, za katere so raziskovalci "99-odstotno prepričani", da pripadajo leta 1971 izginulemu letalu.

V jezeru Champlain v ameriški zvezni državi Vermont so podvodni raziskovalci našli razbitine, za katere verjamejo, da so ostanki letala, ki je na tem območju izginilo pred več kot pol stoletja.

V zasneženi noči 27. januarja 1971 je z letališča v mestu Providence v zvezni državi Rhode Island poletelo manjše letalo zasebnega podjetja z dvema članoma posadke in tremi zaposlenimi v podjetju in po nekaj časa izginilo z radarskih zaslonov.

Kmalu po izginotju so sprožili iskalno akcijo na območju, kjer naj bi bilo letalo, vendar razbitin niso našli, jezero, globoko do 400 metrov, pa je zamrznilo. Kot poroča ameriška televizijska mreža CBS, so v naslednjih letih sprožili vsaj 17 iskalnih akcij, vendar so se vse končale brez uspeha.

Konec maja letos pa je podvodni raziskovalec Garry Kozak s svojo ekipo blizu mesta, kjer je nadzorni stolp nazadnje spremljal izginulo letalo, našel razbitine letala, ki z barvnim vzorcem ustreza pogrešanemu letalu. Razbitine so s pomočjo daljinsko vodenega in s kamerami opremljenega podvodnega plovila našli v globini 60 metrov, posneli pa so jih tudi s sonarjem. Kozak je za lokalno televizijo povedal, da so prejšnja iskanja verjetno bila neuspešna zato, ker je letalo razpadlo na manjše dele, tehnika za podvodno iskanje pa v tistem času še ni bila tako razvita. “Letalo je na sonarskih posnetkih videti kot kup kamenja,” je povedal. “Večina ljudi, ki gleda sonarske podatke, ga lahko spregleda, ker si rečejo: Oh, to je videti kot nekaj geološkega.” Obenem je dejal, da so zdaj “99-odstotno prepričani”, da gre za ostanke iz leta 1971 pogrešanega letala.

Olajšanje za svojce, ki pa odpira nova vprašanja

Odkritje razbitin je “nekakšen zaključek” tudi za svojce žrtev, poroča CBS. Vendar pa odkritje poleg starih ran odpira tudi več vprašanj.

“To, da je letalo zdaj najdeno … je miren občutek, hkrati pa zelo žalosten,” je dejala Barbara Nikita, nečakinja pilota Georgea Nikite. “Vemo, kaj se je zgodilo. Videli smo nekaj fotografij. Mislim, da se zdaj s tem spopadamo.”

Frank Wilder, sin enega od potnikov, pa je dejal: “53 let nisem vedel, ali je bilo letalo v jezeru ali morda na pobočju gore v okolici, in to je bilo zelo mučno. Zdaj čutim olajšanje, ker vem, kje je letalo, a žal to odpira druga vprašanja in zdaj se moramo ukvarjati z njimi.” Med temi vprašanji je zagotovo tudi, kaj se je zgodilo z žrtvami in njihovimi ostanki, ki bi jih svojci zagotovo želeli pokopati.

Pristnost ostankov morajo še uradno potrditi pristojni organi, vendar so svojci žrtev že napovedali, da nameravajo zdaj, ko vedo, kje je letalo, organizirati spominsko slovesnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!