Več tisoč Hrvatov nasprotuje obveznemu služenju vojaškega roka

Svet 20. Jul 202416:49 3 komentarji
hrvaška vojska
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaška organizacija Center za ekonomsko izobraževanje (CEO) je v petek vladi in ministrstvu za obrambo v Zagrebu predala peticijo z več kot 5.000 podpisi proti ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka. Peticijo so podprli z ekonomskimi in pravnimi argumenti. Vlada se bo sedaj na peticijo morala odzvati, poročajo hrvaški mediji.

“Edina evropska država, ki predpisuje dvakrat daljšo dobo civilnega vojaškega roka za tiste, ki sklicujejo na ugovor vesti, je Belorusija. Hrvaška ni diktatura, v svoj pravni red je vključila Evropsko konvencijo o človekovih pravicah in ne sme prevzeti beloruskega modela,” je dejal izvršni direktor CEO Hrvoje Marković.

Pri tem je opozoril na dejstvo, da bi po napovedih nekaterih uradnikov z obrambnega ministrstva obvezno vojaško usposabljanje trajalo dva do tri mesece, za tiste, ki se bodo sklicevali na ugovor vesti, pa da je predviden civilni vojaški rok, ki bo daljši, poroča hrvaški portal N1.

Marković je prepričan, da služenje obveznega vojaškega roka krši ustavno zagotovljeno enakost pred zakonom in bo imelo negativne ekonomske posledice na trgu dela, poroča hrvaški portal Index.

Na Hrvaškem so obvezno služenje v vojski ukinili leta 2007. Trenutno v državi poteka prostovoljno služenje, a si oblasti ob sklicevanju na številne nemire po svetu želijo s 1. januarjem vnovič uvesti obvezno služenje vojaškega roka.

Zavezanci bodo polnoletni moški. Vsako leto na Hrvaškem postane polnoletnih 17.000 do 18.000 moških. Nekateri od njih ne bodo prestali zdravniškega pregleda, nekateri pa se bodo sklicevali na ugovor vesti, zaradi česar na obrambnem ministrstvu ocenjujejo, da jih bo obvezno vojaško usposabljanje vsako leto opravilo od 4.000 do 4.500.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje