Večina prebivalcev ima po električnem mrku na Kubi znova dostop do elektrike

Svet 22. Okt 202420:36 0 komentarjev
Prizor iz kubanskega mesta Matanzas
Prizor iz kubanskega mesta Matanzas (Foto: PROFIMEDIA)

Približno 70 odstotkov prebivalcev Kube ima znova dostop do elektrike, so danes sporočile tamkajšnje oblasti, potem ko je celotno državo minuli petek prizadel obsežen izpad električnega omrežja. Temu je v nedeljo sledila še tropska nevihta Oscar, ki je na vzhodu otoške države terjala najmanj šest življenj.

“Od davi ima več kot 70 odstotkov odjemalcev na Kubi dostop do električne energije,” je v današnji objavi na omrežju X sporočilo kubansko ministrstvo za energetiko in dodalo, da si prizadeva za čimprejšnjo ponovno vzpostavitev oskrbe po vsej državi.

Približno 11 milijonov prebivalcev otoške države je v petek ostalo brez elektrike, ko je omrežje odpovedalo zaradi odpovedi elektrarne Antonio Guiteras — največje elektrarne v državi, ki se nahaja približno 100 kilometrov od Havane.

Situacijo ob najhujšem izpadu elektrike v zadnjih 30 letih je še poslabšala tropska nevihta Oskar, ki je Kubo dosegla v nedeljo. Kljub temu da je pred tem nekoliko oslabela, je po podatkih oblasti terjala najmanj šest smrtnih žrtev v vzhodnem delu države.

Predsednik države Miguel Diaz-Canel je danes dejal, da bodo do večera znova vzpostavili oskrbo z elektriko za celotno državo. Oblasti so sicer do srede odpovedale pouk v šolah in številne druge dejavnosti, danes v državi tako še vedno delujejo le bolnišnice in nekatere druge osnovne storitve.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!