Vedeževalka okoli prsta več let vrtela župana: “Morda je bil zaljubljen vanjo”

Svet 27. Maj 202409:56 4 komentarji
Agde
Foto: PROFIMEDIA

Francosko mesto Adge ob sredozemski obali te dni pretresa nenavaden škandal, v katerega sta vpletena tamkajšnji župan Gilles d'Ettore in lokalna vedeževalka Sophia Martinez. Ta naj bi z županom več let manipulirala tako, da mu je trdila, da lahko komunicira z mrtvimi, vključno z njegovim pokojnim očetom. "Glasovi" naj bi župana prepričali, da je vedeževalki iz javnih sredstev plačeval počitnice in prenovil njeno hišo. Nekateri domačini menijo, da je v središču škandala seks in da je bil župan v vedeževalko zaljubljen.

Francosko mesto Agde ob sredozemski obali, ki je znano po čudovitih peščenih plažah in sončnih dneh, te dni pretresa nenavaden škandal. Zgražanja ljudi je požel ne le v mestu, temveč po vsej Franciji.

Škandal sta zakuhala župan Gilles d’Ettore, nekdanji uslužbenec tajne službe in policije, in lokalna vedeževalka Sophia Martinez. Ta je obtožena poneverbe, on pa korupcije, ker naj bi zanjo zapravil velike vsote davkoplačevalskega denarja, poroča britanski BBC.

Kako sta se župan in vedeževalka sploh znašla na tnalu sodstva? Ko je župan vedeževalko Martinez, ki naj bi bila znana po tem, da lahko komunicira z mrtvimi, prosil, naj ga poveže z njegovim pokojnim očetom, ji je to domnevno uspelo. Med seansami naj bi se njen glas celo spremenil v ton županovega očeta. Vedeževalka naj bi z d’Ettorejem manipulirala kar štiri leta – osebno in po telefonu. Župan je tako prejel na tisoče skrivnostnih klicev z “glasovi” umrlih, vključno z angeli. Nekateri med njimi naj bi župana pozvali, naj vedeževalki pomaga.

“Zgodba je zares nora”

Prav tu se je župan vpletel v koruptivna dejanja. Z javnimi sredstvi naj bi vedeževalki in njeni družini plačeval razkošne počitnice, med drugim v Polineziji in na Tajskem. “Glasovi” naj bi ga prepričali tudi, da je v mestni svet zaposlil več članov njene družine in prenovil njeno hišo. Lokalna podjetja, povezana z županom, so delo opravila brezplačno, saj so se bala, da bi izgubila prihodnje pogodbe z županom.

Županov odvetnik Jean Marc Darrigade, ki je zaradi nenavadnosti primera čez noč postal zvezda, je dejal, da je zgodba zares nora. “Neverjetno je, ker je človek politik, župan in nekdanji poslanec, ki je zelo inteligenten. Nato pa odkriješ, da lahko s takšnim človekom manipulira ženska,” je dodal. Po navedbah odvetnika je vedeževalka vstopila v županovo življenje z besedami, da lahko govori z njegovim pokojnim očetom. “Odkrila je njegovo duševno šibkost in jo izkoristila. Dolgo je trajalo, preden je sprejel, da je bil prevaran,” je poudaril županov odvetnik.

Vedeževalkin odvetnik Luc Abratkiewicz je na drugi strani povsem drugačnega mnenja. “Priznala je, da je izdala županovo zaupanje. Vendar ne gre za manipulacijo, saj je priznala, kaj je storila. Druge stranke, vključno z zdravniki in arhitekti, pa so trdile, da ima mistične sposobnosti,” je pojasnil. “Razkrila je podrobnosti iz njihovih življenj, za katere ni vedel nihče,” je po pisanju BBC še dodal Abratkiewicz.

napovedovanje prihodnosti
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Čeprav odvetniki to zanikajo, domačini pravijo, da gre pri vsem tem za seks. Mesto Agde namreč slovi po divjih zabavah, saj v njem živi največja skupnost svingerjev v Evropi. “Župan mi je všeč, do mene je bil dober, a so ga prevarali. Morda je bil zaljubljen vanjo,” je dejal domačin Jean-Max. Drugi pa je dodal: “Po mojem mnenju je v središču škandala seks. Kjer je vpleten denar, pomeni, da je del tega tudi seks. Nekako gresta skupaj,” je še ocenil.

Dodati je treba, da je skrajna desnica v tem delu Francije v zadnjih letih močno napredovala. Ena najbolj glasnih kritik župana je Fabienne Varesano – hitro vzpenjajoča se lokalna političarka iz stranke Nacionalni zbor pod vodstvom Marine Le Pen – in je župana pozvala k odstopu. “Lahko je radodaren, zaljubljen v veliko različnih žensk, to je njegovo osebno življenje. Toda uporaba davkoplačevalskega denarja je druga zgodba,” je povedala in dodala, da je iz “mesta naredil posmeh”.

Vedeževalka in župan sta v priporu. Martinez so premestili v samico, potem ko so jo zapornice, ki so jo obtožile čarovništva, napadle, še poroča BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje