Velik problem v Istri: “Prilaščajo si obalo in še nič ne plačajo”

Svet 23. Jul 202417:12 12 komentarjev
Kampiranje na črno
Kampiranje na črno. Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Vsako poletje v hrvaško Istro pridejo tudi turisti, ki jim plačilo nočitve v kampu ne diši preveč – in zato kampirajo "na črno". A če jih pri tem dobijo redarji, je noč precej dražja.

Kampiranje je eden izmed najbolj priljubljenih načinov počitnikovanja na Hrvaškem. Čeprav je ponudbe dovolj, se najdejo tudi dopustniki, ki se poskušajo izogniti stroškom in kampirajo “na črno”.

Čeprav se taborjenje pod zvezdnatim nebom stran od civilizacije marsikomu zdi zelo privlačna ideja, pa je v primeru, da vas pri prekršku ujamejo občinski redarji, nočitev precej dražja od tiste v registriranem kampu. Kazni za divje kampiranje na Hrvaškem se gibljejo med 200 in 1.300 evri na osebo.

Na Hrvaški obali se nelegalne kampe najde od Istre do Dalmacije, pravijo hrvaški občinski redarji, izgovori prekrškarjev pa so si načeloma podobni: “Dopustniki pripovedujejo vse mogoče zgodbe, od tega, da so se ravnokar parkirali, do tega, da na kraju sploh niso spali,” opisuje občinska redarka v Umagu Andrea Končar.

Kampiranje na črno.
Kampiranje na črno. Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Opaža, da so predvsem v Istri divji kampi velika težava. “Kampisti si prilaščajo morsko obalo in prenočujejo brezplačno,” je orisala situacijo. Ekipa hrvaške Nova TV se je v zgodnjih jutranjih urah z redarji odpravila na pregled stanja na terenu.

Na teren zgodaj zjutraj, ko divji kampisti še spijo

Redarji pregled začnejo že zelo zgodaj zjutraj, ob 6. uri, ko ljudje še spijo. Ko najdejo divji kamp, pristopijo do avtodoma in potrkajo na vrata. “Pozdravljeni, tukaj ne smete spati. Storili ste prekršek, globa je 200 evrov na osebo,” obvestijo kampiste. V primeru takojšnjega plačila se globa prepolovi.

Za to možnost se je odločil italijanski turist Eduardo, ki je sicer ob plačilu zatrjeval, da ni vedel za prepoved divjega kampiranja. Lastnika avtodoma ob njegovem pa sta se odločila, da se bosta pred radarji raje skrila. Redarji so jim zato listek z globo pustili na vozilu.

Občinski redar Denis Bek ocenjuje, da redne kontrole opazno znižujejo število divjih taborov. “Ko smo pred leti prepovedali kampiranje izven kampov, je bilo tega res veliko. Zdaj je divjega kampiranja precej manj,” je priznal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje