Velik udarec za Erdogana, ki je že priznal poraz

Svet 01. Apr 202408:14 > 14:24 7 komentarjev
Recep Tayyip Erdogan na vrhu Nata v Vilni
Recep Tayyip Erdogan (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)

V Turčiji so v nedeljo potekale lokalne volitve, stranki predsednika države Recepa Tayyipa Erdogana pa ni šlo po načrtih. Največja mesta so namreč izbrala kandidate iz vrst opozicije. Volilna nedelja je minila tudi v znamenju incidentov, v katerih sta umrli dve osebi.

Turki so včeraj izbirali župane in člane svetov v vseh 81 provincah. Največja bitka je že tradicionalno potekala za Istanbul s 16 milijoni prebivalci.

Izidi pa niso po godu turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki si je v Istanbulu, kjer je bil v 90. letih župan, prizadeval za zmago kandidatov iz vrst njegove Stranke za pravičnost in razvoj  (AKP).

Po 98 odstotkov preštetih glasov je bilo jasno, da je pet največjih mest izbralo opozicijo. Erdoganova AKP je s tem utrpela največji politični udarec v zadnjih dveh desetletjih, piše Al Džazira.

Erdogan je včeraj zvečer priznal, da njegova stranka izgublja prednost po državi. Obljubil je tudi samorefleksijo in popravo napak.

“Na žalost nismo dosegli rezultatov, ki smo si jih želeli,” je dejal podpornikom. “Seveda bomo spoštovali odločitev države. Izogibali se bomo trmoglavosti, delovanju proti nacionalni volji in dvomu o moči naroda,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V Istanbulu bo župan še naprej Ekrem Imamoglu iz Republikanske ljudske stranke (CHP). Ob neuradni razglasitvi rezultatov je povedal, da naj bi protikandidata premagal za več kot milijon glasov. “Tisti, ki ne razumejo sporočila naroda, bodo sčasoma izgubili,” je povedal v nedeljo pozno zvečer.

V prestolnici Ankara je župan Mansur Yavas, ki prav tako predstavlja barve CHP, zmago nad tekmecem označil za “jasno sporočilo tistim, ki vladajo v Turčiji”.

Volilna komisija je danes sporočila, da je glede na začasne rezultate CHP osvojila 35 od 81 županskih položajev, AKP pa 24.

Opozicijska Republikanska ljudska stranka (CHP) je glede na začasne rezultate s 37,6 odstotka podpore postala najmočnejša sila v državi, AKP je zbrala 35,7 odstotka glasov, poroča turška tiskovna agencija Anadolu. Če bodo rezultate potrdili, bo to prvič od leta 2002, da AKP ne bo najmočnejša sila v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vodja CHP Özgür Özel je ocenil, da je to zgodovinski rezultat, ki kaže na to, da si volivci želijo novo politiko.

V izgredu med volitvami dva mrtva

Volilna nedelja v Turčiji ni minila brez incidentov. V mestu Diyarbakir na večinsko kurdskem jugovzhodu Turčije je spor prerasel v obračun, med katerim je bila ubita ena oseba, še enajst je ranjenih. Podoben incident so zabeležili v provinci Siirt, kjer je prav tako umrl en človek.

Na lokalnih volitvah v Turčiji je lahko v nedeljo svoj glas oddalo okoli 61 milijonov ljudi, volilna udeležba pa je bila med 78,1 in 80,7 odstotka. Predvolilni boj je veljal za nepravičnega, saj je večji del medijev pod neposrednim ali posrednim nadzorom vlade. V ospredju so bile sicer teme, kot so inflacija, infrastrukturni projekti in pripravljenost na potrese.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje