Velika Britanija začasno ustavila del izvoza orožja v Izrael

Svet 02. Sep 202419:04 0 komentarjev
Gaza
Foto: Mohammed Salem/REUTERS

Velika Britanija je sporočila, da začasno ustavlja del izvoza orožja v Izrael, saj obstaja tveganje, da bi bilo lahko uporabljeno za resno kršitev mednarodnega humanitarnega prava v Gazi. Vlada v Londonu je tako začasno preklicala 30 od 350 izdanih dovoljenj za izvoz orožja Izraelu.

Velika Britanija začasno ustavlja del izvoza orožja v Izrael.

“Za nekatere vrste orožja, ki se izvažajo v Izrael, obstaja jasno tveganje, da bo uporabljeno za resno kršitev mednarodnega humanitarnega prava v Gazi,” je odločitev v parlamentu pojasnil britanski zunanji minister David Lammy.

Kot je dejal, je glede na razsežnost konflikta dolžnost vlade, da pregleda izvozna dovoljenja Združenega kraljestva, ter zanikal, da bi šlo za embargo na izvoz orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med drugim gre za dovoljenja, ki vključujejo komponente za bojna letala, helikopterje in brezpilotne letalnike, poroča spletni portal Politico.

Združeno kraljestvo ne prodaja orožja neposredno Izraelu, temveč izdaja izvozna dovoljenja orožarskim podjetjem, še navaja dpa. Nekdanji britanski zunanji minister David Cameron je sicer aprila napovedal, da prodaja orožja Izraelu ne bo ustavljena.

Biden kritičen do Netanjahuja

Ameriški predsednik Joe Biden je bil danes kritičen do vloge izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v pogajanjih o izpustitvi talcev iz rok Hamasa. Na vprašanje novinarjev v Beli hiši, kamor je Biden prispel na srečanje z ameriškimi pogajalci, ali meni, da Netanjahu stori dovolj glede dogovora o izpustitvi talcev, je ameriški predsednik odgovoril: “Ne.”

Biden je dodal, da ZDA ne bodo odnehale in da bodo za dogovor “pritiskale, kolikor lahko”. Ob tem je dejal, da so pogajalci “zelo blizu” končnega dogovora o izpustitvi preostalih talcev v Gazi, ki naj bi ga predstavili Izraelu in Hamasu, je poročal britanski BBC.

Biden se je skupaj s podpredsednico Kamalo Harris danes v Washingtonu sestal s pogajalci, da bi oblikovali predlog, potem ko so Izrael zajeli obsežni protesti zaradi smrti šestih izraelskih talcev v Gazi v soboto, vključno z enim, ki je imel tudi ameriško državljanstvo.

Ameriški uradniki so ta najnovejši predlog označili kot dogovor “vzemi ali pusti”, je poročal časnik Washington Post.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!