Veliko presenečenje v središču Pulja: našli izredno redko živalsko vrsto

Svet 09. Okt 202416:38 1 komentar
človeška ribica
Človeška ribica (Foto: Dnevnik.hr)

Naši južni sosedi poročajo o edinstveni najdbi v središču mesta. Potapljači so med čiščenjem podzemnega izvira v Pulju opazili redko živalsko vrsto.

Čeprav zveni neverjetno, so v središču Pulja po poročanju hrvaške Nova TV našli žive človeške ribice, izjemno redko in endemično živalsko vrsto, sicer dobro znano v našem kraškem podzemlju.

Človeške ribice so našli pred dnevi med čiščenjem naravnega izvira Nimfej, ki je tik ob puljski areni. “To je edinstveno najdišče človeške ribice na svetu, našli smo jo v urbanem središču, v centru mesta. To je eno izmed nahajališč na najnižji nadmorski višini, saj leži le meter nad morsko gladino,” je najdbo za omenjeno televizijo komentirala speleologinja Andrea Deklić.

Človeško ribico so opazili povsem po naključju. “Potapljači so prišli čistit izvir in so nam poslali slike. Videli smo eno ribico, ki se je potem skrila. Na koncu se je izkazalo, da so bile tri,” je povedal direktor puljske komunale Robi Fuart.

človeška ribica človeška ribica
Človeška ribica (Foto: Dnevnik.hr)
človeška ribica človeška ribica
Človeška ribica (Foto: Dnevnik.hr)
človeška ribica, človeška ribica,
Človeška ribica (Foto: Dnevnik.hr)

Najdba v središču mesta je razveselila tudi prebivalce, ki kar ne morejo verjeti. “Vsekakor sem presenečen, tega ne bi pričakoval. Če bi me kdo vprašal, kje živijo človeške ribice, bi rekel, da v jami. Postojna na tem gradi cel turizem in zakaj ne bi zdaj tudi mi tega večkrat omenili,” je povedal Željko iz Pulja.

V podzemlju Pulja bi jih bilo lahko še več

Človeško ribico so v izviru prvič opazili pred 15 leti, od takrat se je pojavila le nekajkrat. A nedavna najdba kaže, da jih v podzemlju Pulja verjetno živi kar precej. “Dve sta bili veliki med sedem in osem centimetri, tretja pa med 15 in 20 centimetri. To pomeni, da je stara vsaj 16 let,” je tudi dejala Deklić.

Po njenih ocenah prisotnost človeških ribic nakazuje na to, da je voda v podzemnem izviru zelo čista.

Človeškim ribicam sicer grozi izumrtje, tudi na Hrvaškem so uvrščene na rdeči seznam strogo zaščitenih živali.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje