Venezuelci volijo predsednika: ankete napovedujejo spremembo in poraz Madura

Svet 28. Jul 202415:44 0 komentarjev
Predsedniške volitve v Venezueli
Foto: REUTERS/Maxwell Briceno

V Venezueli potekajo predsedniške volitve, na katerih se glede na predvolilne ankete obeta sprememba. Dosedanji predsednik Nicolas Maduro naj bi volitve izgubil, merjenja javnega mnenja pa zmago napovedujejo Edmundu Gonzalezu Urrutii. Ob tem se postavlja vprašanje, ali bo Maduro v primeru poraza spoštoval volilni izid.

Približno 21 milijonov Venezuelcev danes glasuje na predsedniških volitvah, na katerih se po anketah sodeč zmaga obeta opozicijskemu kandidatu Edmundu Gonzalezu Urrutii. Za položaj se vnovič poteguje tudi sedanji predsednik Nicolas Maduro, ki je ob oddaji glasu obljubil, da bo spoštoval volilni izid.

Venezuelci danes izbirajo med nadaljevanjem vladavine predsednika Madura, ki mu mnogi očitajo avtoritarnost, in spremembami, ki jih obljublja njegov glavni tekmec Gonzalez Urrutia iz opozicijske Demokratične enotne platforme (PUD). Za predsedniški položaj se sicer poteguje skupno deset kandidatov, vendar večina od njih nima pravih možnosti za izvolitev.

Volitve potekajo v senci napetosti spričo skrbi, ali bo Maduro v primeru poraza pripravljen na miren prenos oblasti. 61-letni Maduro, ki se poteguje za svoj tretji šestletni mandat, je oddal svoj glas kmalu po odprtju volišč v prestolnici Caracas. Ob tem je dejal, da bo spoštoval rezultate volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko opozicijo skrbijo morebitne volilne prevare in manipulacije, poznavalci menijo, da Maduro verjetno ne bo priznal poraza, zlasti če ne bo imel zagotovljene imunitete, saj njegovo vlado preiskuje Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zaradi kršitev človekovih pravic.

Predsedniške volitve v Venezueli Predsedniške volitve v Venezueli
Foto: REUTERS/Daniel Becerril
Predsedniške volitve v Venezueli Predsedniške volitve v Venezueli
Foto: REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria
Predsedniške volitve v Venezueli Predsedniške volitve v Venezueli
Foto: REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria
Predsedniške volitve v Venezueli Predsedniške volitve v Venezueli
Foto: REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria
Nicolas Maduro Nicolas Maduro
Foto: REUTERS/Fausto Torrealba
Edmundo Gonzalez Urrutia Edmundo Gonzalez Urrutia
Edmundo Gonzalez Urrutia (Foto: PROFIMEDIA)

74-letni nekdanji diplomat Gonzalez Urrutia, je svoje rojake danes pozval, naj se v velikem številu udeležijo volitev, “da bi preoblikovali prihodnost” v to, kar “bo nedvomno najpomembnejši demokratični izraz ljudstva v zadnjih letih”. Poznavalci menijo, da bo volilna udeležba eden ključnih dejavnikov volitev, pri čemer opozicija za zmago potrebuje močno mobilizacijo volivcev.

Maduro glede na neodvisne javnomnenjske raziskave močno zaostaja za Gonzalezom Urrutio, vendar pa po poročanju AFP računa na njemu zvest volilni stroj, podporo vojske in državnih institucij. Približno 30.000 volišč bo odprtih do 18. ure po krajevnem času (22. ure po srednjeevropskem času), rezultati volitev pa naj bi bili znani ponoči, še navaja AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!