Virus Zahodnega Nila na Hrvaškem: dve osebi v bolnišnici, sum še pri več ljudeh

Svet 20. Avg 202422:07 0 komentarjev
Komar
Foto: Ziga Zivulovic jr. /BOBO

Na Hrvaškem so zabeležili dva primera okužbe z virusom Zahodnega Nila, ki ga prenašajo komarji. Sumijo, da je okuženih še več deset oseb.

Pri naših južnih sosedih so zabeležili dva primera okužb z virusom Zahodnega Nila, ki ga prenašajo komarji. Zboleli sta osebi z območja Siska in Petrinje, zdravniki pa sumijo, da je okuženih še več deset oseb. Epidemiologi pravijo, da razloga za paniko ni, a da je virus v nekaterih primerih lahko zelo nevaren.

“Imamo dve osebi, ki sta zboleli za mrzlico Zahodnega Nila in sta razvili meningoencefalitis,” je za Novo TV potrdil hrvaški epidemiolog Inoslav Brkić. V primeru, da se bolezen pokaže v hudi obliki, jo je treba zdraviti, je tudi poudaril. “Kdor ima kakršne koli simptome, podobne gripi, naj se oglasi pri zdravniku,” poziva.

Predstojnica oddelka za infekcijske bolezni v bolnišnici v Sisku Tonka Jozić Novinc je povedala, da sta imela oba okužena hude simptome, kar je takoj nakazalo na bolj zapleten potek bolezni. “Imela sta močan glavobol, povišano telesno temperaturo, bolečine v mišicah in sklepih. Težko sta se gibala, prva dva dni sta imela motnje zavesti,” je opisala. Oba sta se okužila na Hrvaškem in trenutno dobro okrevata, je dodala.

“Bolezen prenašajo komarji, ne prenaša se s človeka na človeka. Ker je komarjev veliko, je verjetnost, da se kdo okuži, večja. Lahko pričakujemo, da bomo imeli več primerov,” še opozarja.

Županja Petrinje Magdalena Komes je za hrvaško televizijo povedala, da so na območju izbruha že uvedli ukrepe. “Na območju Siska in Petrinje bomo uporabili insekticida lavricid in adulticid.”

Večina okuženih sploh ne zboli

Večina ljudi sicer po piku komarja ne zboli, saj v približno 80 odstotkih okužba poteka brez bolezenskih znakov in simptomov.

Manjši del okuženih zboli za vročinsko boleznijo, ki je podobna gripi. Oboleli se navadno slabo počutijo, imajo glavobol, vročino, bolečine v mišicah in sklepih pa tudi izpuščaje. Zdravljenje je simptomatsko, torej z zdravili, ki lajšajo simptome.

Približno ena od 150 oseb razvije težjo obliko bolezni s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema in znaki, kot so okrnjena zavest, krči, nevrološki izpadi in motnje gibanja. Večina bolnikov s tovrstnimi simptomi je starejša od 65 let in je kronično bolna. Večina primerov klinično zaznane okužbe se pojavlja od sredine julija do konca septembra, piše na strani slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prvi primer okužbe z virusom Zahodnega Nila v Sloveniji so zdravstveni delavci obravnavali leta 2013, naslednja oseba se je okužila šele leta 2018, ko je za zahodnonilsko vročico zbolelo skupno pet oseb. Kasneje okužb v Sloveniji ni bilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!