Visoki valovi poškodovali pomol za dostavo pomoči v Gazo

Svet 29. Maj 202408:57 1 komentar
nasedla ladja
Poškodovan zasilni pomol povzroča številne nevšečnosti. Na obali je nasedlo več vozil. (Foto: PROFIMEDIA)

Morje je poškodovalo zasilni pomol, ki ga je ameriška vojska v Gazi zgradila, da v enklavo dostavlja humanitarno pomoč. Popravilo bo trajalo najmanj en teden.

Visoki valovi so poškodovali zasilni pomol, ki ga je ameriška vojska v Gazi zgradila za dobavo humanitarne pomoči v enklavo, poroča BBC. Po navedbah ameriških uradnikov bo popravilo trajalo vsaj en teden.

Pomol, ki je na obalo Gaze pritrjen z začasnim nasipom, so ameriške sile začele graditi pred več tedni.

Morje je poškodovalo prav del nasipa, ki je bil na obalo pritrjen z jekleno konstrukcijo. Ta še vedno pritrjuje del porušenega nasipa na obalo, zato ga morajo Američani najprej odstraniti, nato pa ga bodo prepeljali v izraelsko pristanišče Ashod na popravilo.

Pri odstranjevanju pomola bo v naslednjih dveh dneh sodelovala tudi izraelska mornarica.

Palestinci s humanitarno pomočjo s pomola Trident v osrednjem delu Gaze
Palestinci s humanitarno pomočjo s pomola Trident v osrednjem delu Gaze (Foto: AFP)

Delo jim otežuje vreme, a vendarle verjamejo, da bo pomol kmalu znova vzpostavljen. Izziv vremenskih razmer bodo rešili, saj je misija vredna tega truda, pa je za BBC povedal nekdanji namestnik obrambnega sekretarja za Bližnji vzhod Mick Mulroy. “Ljudje nujno potrebujejo pomoč in to je eden od načinov, da jim jo zagotovimo,” je pojasnil.

Prve pakete pomoči je ameriška vojska prek pomola v Gazo dobavila 17. maja. Od takrat so z njegovo pomočjo Združeni narodi v Gazo dobavili skupno 137 tovornjakov oziroma okoli 900 ton pomoči, je poročal Reuters.

Most nikdar ni nameraval nadomeščati pomoči, ki v Gazo prihaja prek kopenskih prehodov, temveč zgolj omogočiti dodatno pomoč, so dejali v Beli hiši. Humanitarne organizacije so namreč posvarile, da je količina pomoči, ki doseže Gazo, le delček pomoči, potrebne za potrebe celotnega prebivalstva na območju enklave.

Kljub vse hujšim humanitarnim razmeram v Gazi izraelski premier Benjamin Netanjahu ostaja zavezan “popolni zmagi” v Rafi, kamor so v torek prvič vstopili izraelski tanki in prevzeli nadzor nad ključnim krožiščem v središču mesta.

Po informacijah zdravstvenega ministrstva v Gazi je bilo od začetka izraelske ofenzive ubitih že več kot 36.096 Palestincev, več kot 81.236 je bilo ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje