Vlada Republike Srbske iz obravnave umaknila sporni zakon o tujih agentih

Svet 29. Maj 202410:18 0 komentarjev
Parlament Republike Srbske v Banja Luki
Foto: PROFIMEDIA

Vlada Republike Srbske je iz parlamentarne obravnave umaknila t. i. zakon o tujih agentih, ki bi predvideval registracijo nevladnih organizacij kot tujih agentov ter strožji nadzor in možnost prepovedi njihovega delovanja. Zakaj so zakon umaknili, pravosodni minister Miloš Bukejlović ni pojasnil.

Vlada Republike Srbske je v torek iz parlamentarne obravnave umaknila t. i. zakon o tujih agentih, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Predlog zakona je predvideval registracijo nevladnih organizacij kot tujih agentov ter strožji nadzor in možnost prepovedi njihovega delovanja, do njega pa so bili kritični tako v EU kot ZDA.

Parlament bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske bi predlog zakona moral obravnavati v torek na redni seji, a je minister za pravosodje Miloš Bukejlović poslance nenadoma obvestil, da vlada predlog zakona umika iz razprave.

Bukejlović o tem, zakaj umikajo zakon, sicer podoben tistemu, ki je povzročil množične proteste v Gruziji, ni dal posebnega pojasnila.

Zakon o posebnem registru in javnosti dela nepridobitnih organizacij, kot se glasi polno ime tega dokumenta, je bil v parlamentarno proceduro vložen na predlog predsednika Republike Srbske Milorada Dodika in je posebej strogo obravnaval vse organizacije, ki prejemajo kakršnokoli finančno podporo iz tujine.

Predlog zakona je predvideval posebno obveznost registracije nepridobitnih organizacij pod oznako “agenti tujega vpliva”, uvedbo strogega finančnega nadzora nad njimi in prepoved političnega delovanja. Poleg tega je organizacijam grozila popolna prepoved delovanja, če bi oblasti ocenile, da kršijo ustavo te entitete BiH.

Dodik je pri zakonu vztrajal kljub kritikam Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ZDA in EU, ki so opozarjale, da je v nasprotju s težnjami BiH po članstvu v EU in predstavlja kršitev standardov demokratične družbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!