Vladajoča Enotna Rusija s prepričljivo zmago, EU kritična do volitev na Krimu

Svet 09. Sep 202415:33 2 komentarja
Dmitrij Medvedjev govori na mikrofon
Dmitrij Medvedjev ob predstavitvi volilnih rezultatov, na katerih je zmagala njegova stranka. (Foto: PROFIMEDIA)

Minuli konec tedna so v Rusiji potekale regionalne volitve, na katerih so prepričljivo zmagali kandidati vladajoče Enotne Rusije. Neodvisni opazovalci so zabeležili številne kršitve volilne zakonodaje, EU pa je bila kritična predvsem do izvedbe regionalnih volitev na Krimu.

V Rusiji so od petka do nedelje potekale volitve, na katerih je okoli 57 milijonov volilnih upravičencev med drugim izbiralo guvernerje v 21 ruskih regijah. Glede na uradne izide so z veliko večino zmagali kandidati vladajoče Enotne Rusije predsednika Vladimirja Putina.

V Sankt Peterburgu, Putinovem rojstnem mestu, lahko ob podpori Kremlja na nov mandat računa kontroverzni politik Aleksander Beglov. Od tam sicer poročajo o še posebej velikem številu poskusov manipulacij.

V regiji Astrahan je glede na podatke kandidat Enotne Rusije Igor Babuškin prejel več kot 78-odstotno podporo, Vladimir Vladimirov pa v Stavropolu skoraj 80-odstotno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusi so ponekod volili tudi nove regionalne parlamente in župane. Skupaj je v treh dneh v tej največji državi na svetu potekalo okoli 4.000 različnih glasovanj. Dejanski opoziciji sodelovanje na volitvah ni bilo omogočeno.

Volilna udeležba je bila po poročanju dpa nizka, manj kot 50-odstotna.

Številne kršitve volilne zakonodaje

Neodvisni opazovalci iz organizacije Golos, ki jo je Kremelj označil za tujega agenta, so v času volitev zabeležili veliko število kršitev volilne zakonodaje. Delodajalci naj bi med drugim zaposlene pozivali h glasovanju in jim sledili vse do volilnih skrinjic. Zabeležili naj bi tudi primere nezakonitega večkratnega glasovanja in druge kršitve.

Volitve so veljale za preizkus razpoloženja za Kremelj, ki je še posebej pod pritiskom zaradi ukrajinske ofenzive na ozemlje ruske regije Kursk in obstreljevanja obmejnih območij. V Kursku je bil začasni guverner Aleksander Smirnov izvoljen s 65-odstotno podporo, poroča dpa.

ženska oddaja glasovnico
Foto: PROFIMEDIA

EU obsodila volitve na ukrajinskem ozemlju

Volitve so potekale tudi na črnomorskem polotoku Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je bilo kritično do volitev, ki jih je označilo za farso in kršitev mednarodnega prava. Volitve po mnenju ministrstva nimajo nikakršne zveze z voljo volivcev in so zato nične.

Do regionalnih volitev na Krimu so bili danes kritični tudi pri EU. Evropska unija ostro obsoja izvedbo t.i. volitev na ukrajinskem ozemlju, ki predstavljajo še eno kršitev mednarodnega prava, ustanovne listine ZN ter suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine, je dejal govorec Evropske komisije Peter Stano. Dodal je, da EU teh volitev ali njihovih izidov ne priznava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje