Vladimir Kličko za N1: Če Rusija ne bo ustavljena v Ukrajini, bo šla naprej

N1 video 22. Apr 202218:33 0 komentarjev

Upokojeni boksar in nekdanji svetovni prvak Vladimir Kličko je v intervjuju za N1 Hrvaška spregovoril o razmerah v pristaniškem mestu Mariupol in Ukrajini ter komentiral, kako je videti življenje v Kijevu skoraj dva meseca po začetku ruske invazije.

Boksarska legenda Vladimir Kličko, brat župana Kijeva Vitalija Klička, je ekskluzivno spregovoril za N1 Hrvaška. V uvodu je orisal razmere v pristaniškem mestu Mariupol: “Grozljivo je. Tam so še civilisti, ranjenci, pa tudi ukrajinska vojska. Že tedne so brez elektrike, hrane in vode.” Ob tem je dodal, da so večkrat poskusili vzpostaviti humanitarne koridorje, a brez uspehov. “Kjer koli se je pojavila ruska vojska, se je zgodil genocid nad ukrajinskim prebivalstvom. Pravijo (Rusi op. p.), da je Ukrajina zgodovinska napaka in da nimamo pravice do obstoja.” Kličko je poudaril, da so bili civilisti posiljeni, mučeni in umorjeni, a vsako okrutno dejanje so storili ljudje z imeni in priimki, zato Kličko upa, da bo pravici zadoščeno.

V nadaljevanju je Vladimir Kličko napovedal, da če Rusija ne bo ustavljena, “bo šla naprej. V svoji propagandi je napovedala, da je Ukrajina šele začetek,” je opozoril Kličko in pozval k pomoči, tako finančni, humanitarni kot pomoči z orožjem. “Potrebujemo orožje, ne moremo se braniti z golimi rokami,” je dodal. “V nasprotnem primeru bodo posledice pogubne za vas. Ne mislite, da je Ukrajina daleč,” je posvaril.

Kličko je še dodal, da se bodo borili za svobodo. “Ukrajina je naš dom, tu so naše družine. Prepričan sem, da bi vsak drugi narod storil enako – ne bi se predal, ampak bojeval. Ne bomo klečali kot sužnji, ampak živeli v evropski družini.” Poudaril je, da ne gre za nacionalizem. “Zgodovina je pokazala, da ne gre za narodnost, barvo kože, vero, ampak za to, kar počneš,” je dejal.

Kličko je komentiral tudi razmere v Kijevu. “Življenje v prestolnici se vrača v normalno stanje,” a pričakujejo, da bodo Rusi spet začeli obstreljevanje. “Pričakujemo, da se bodo vrnili, pripravljamo se na vrnitev ruske vojske. Delamo vse, kar je v naši moči, da se zaščitimo”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!