Vljudno in spoštljivo soočenje Vancea in Walza, dvoboj brez jasnega zmagovalca

Svet 02. Okt 202406:13 2 komentarja

Na ameriški televiziji CBS sta se pred bližajočimi se volitvami soočila podpredsedniška kandidata – republikanec J. D. Vance in demokrat Tim Walz. To je bilo njuno prvo in najverjetneje tudi zadnje predvolilno televizijsko soočenje pred predsedniškimi volitvami 5. novembra. Na soočenju sta kandidata delila svoje poglede na krizo na Bližnjem vzhodu, podnebne spremembe in opustošenje, ki ga je za seboj pustil orkan Helene, pravico do splava in ameriško gospodarstvo ter nezakonito priseljevanje.

Republikanski senator iz Ohia J. D. Vance se na volitvah za mesto podpredsednika poteguje ob boku Donalda Trumpa, demokratskega guvernerja Minnesote Tima Walza pa je za svojega kandidata izbrala Kamala Harris. V predvolilnem boju oba nagovarjata zlasti prebivalce osrednjega in severnega dela ZDA, od koder prihajata tudi sama. 40-letni Vance in 60-letni Walz kažeta popolnoma nasprotujoči si osebnosti in sta si v kampanji, ki jo zaznamuje še posebej pikra retorika, izmenjala že kar nekaj žaljivk.

Newyorško soočenje podpredsedniških kandidatov je potekalo na ameriški televiziji CBS in bi se lahko izkazalo tudi za njuno zadnje pred prihajajočimi volitvami 5. novembra. Trump je namreč zavrnil drugo soočenje s Harris, potem ko so ankete in analitiki ocenili, da se je v debati 10. septembra na televiziji ABC bolje odrezala demokratska kandidatka. Tokratna debata med podpredsedniškima kandidatoma, ki sta jo povezovali voditeljici CBS Margaret Brennan in Norah O’Donnell in je trajala okoli 90 minut, je potekala brez občinstva, čas za utemeljevanje svojih argumentov pa je bolje izkoristil demokratski kandidat, saj je govoril nekaj več kot 40 minut, medtem ko je republikanski kandidat govoril približno dve minuti manj.

Težko pričakovano podpredsedniško soočenje sta J. D. Vance in Walz začela z vljudnostnim pozdravom in rokovanjem. Uvodno vprašanje se je navezovalo na krizo na Bližnjem vzhodu. Walz, ki se je sicer izognil vprašanju o “preventivnem izraelskem napadu na Iran”, je dejal, da morajo biti ZDA prisotne na Bližnjem vzhodu. Zavzel se je za nadaljnjo podporo Izraelu in to, da se ta še naprej bori proti oboroženim, političnim odporniškim skupinam, ki jih podpira Iran. Pohvalil je stabilno vodstvo trenutne podpredsednice ZDA Harris in kritiziral Trumpa, da nekdanji ameriški predsednik ne ceni zaveznikov ZDA.

Soočenje Walza in JD Vanca
Foto: Mike Segar/REUTERS

Republikanec Vance se je odzval z besedami, da je Trump v svojem mandatu “zagotovil stabilnost” z vzpostavitvijo “učinkovitih odvračilnih ukrepov”. Vance je dobil točke s trditvijo, da v Trumpovem času ni bilo nobenega velikega mednarodnega spopada. Walz pa je za spopade med Iranom in Izraelom obtožil Trumpa, ker je samovoljno odstopil od jedrskega sporazuma. In če se je Walz izognil odgovoru na vprašanje o preventivnem napadu Izraela na Iran, je Vance na to odgovoril, da je to odvisno od Izraela. Za ohranitev varnosti svoje države pa je dejal: “Podpirati moramo zaveznike, kjerkoli so, ko se borijo proti zlobnežem.”

O podnebnih spremembah

Moderatorki soočenja sta nato kandidata, morda tudi v luči nedavnega pustošenja orkana Helene, ki je na jugovzhodu ZDA terjal najmanj 100 življenj, vprašali o podnebnih spremembah. Senatorja iz Ohia Vancea sta voditeljici vprašali, kakšno odgovornost bi imela morebitna Trumpova administracija za zmanjšanje vpliva podnebnih sprememb. Odgovor je začel z besedami, da je opustošenje orkana Helene “neverjetna človeška tragedija”. “Prepričan sem, da se mi guverner Walz pridružuje v mojih besedah, da so naša srca pri teh nedolžnih ljudeh. Želimo si čim močnejšega in agresivnejšega odziva na zvezni ravni, da bi rešili čim več življenj,” je poudaril.

Tudi Walz je orkan označil za “grozljivo tragedijo”. V nadaljevanju je dejal, da je Vance sicer v preteklosti že opozoril na podnebne spremembe, vendar dodal, da je bil Trump tisti, ki je podvomil o resničnosti podnebnih sprememb, češ da so prevara oziroma laž. S tem se je skliceval na Trumpove pripombe iz leta 2016, ko je trdil, da “nihče zares ne ve, ali so podnebne spremembe resnične”. Med takratno kampanjo je nekdanji predsednik ZDA podnebne spremembe med drugim označil za “potegavščino, ki jo spodbuja Kitajska”. Leta 2018 je Trump v intervjuju pojasnil, da ne verjame, da so podnebne spremembe prevara.

Vance na drugi strani na vprašanje o podnebnih spremembah ni odgovoril neposredno, temveč je kritiziral politiko Kamale Harris v zvezi s proizvodnjo čiste energije. Walz je govoril o vlaganjih v čisto energijo, Vance pa je trdil, da lahko le povečanje energetske proizvodnje v ZDA reši svet pred poplavami in drugimi posledicami. Harris je obtožil, da uvaža sončne celice iz Kitajske in tako še bolj onesnažuje svet.

Soočenje Walza in JD Vancea
Foto: Mike Segar/REUTERS

“Ameriki je obljubil, da bo zgradil zid”

Ena ključnih tem v letošnji predsedniški kampanji je tudi nezakonito priseljevanje. Walz je opozoril na dvostrankarski predlog zakonodaje, ki bi reševal krizo na meji, a da je Trump republikance pozval, naj glasujejo proti.

“Donald Trump je rekel ‘ne’ in jih pozval, naj glasujejo proti, ker jim to daje vprašanje za predvolilno kampanjo. O čem bi govoril Donald Trump, če bi dejansko nekatere od teh stvari uresničili? To mora urediti zakonodajna oblast, tega ne morete narediti samo prek izvršilne veje oblasti,” je poudaril. Spomnil je, da je imel Trump pred tem štiri leta časa, da izpolni obljube o meji. “Ameriki je obljubil, da bo zgradil zid, ki ga bo plačala Mehika. Zgrajena sta bila manj kot dva odstotka tega zidu, Mehika pa za to ni plačala niti centa. Toda spet smo tu,” je izpostavil Walz.

Soočenje Walza in JD Vanca
Foto: PROFIMEDIA

J. D. Vance na drugi strani ni podal neposrednega odgovora na vprašanje, ali bi podprl ločevanje otrok in staršev na južni ameriški meji. “Moja poanta je, da imamo zaradi odprte meje Kamale Harris že množično ločevanje otrok,“ je dejal Vance. Senator Ohia je Harris še obtožil, da kartelom omogoča, da v ZDA delujejo svobodno, češ da za tihotapljenje drog v državo uporabljajo otroke.

Vance je bil še posebej kritičen do Bidnove in Harrisine administracije, saj da je ukinila kontroverzne politike, ki jih je Trump uvedel med svojim mandatom. “Ta problem vodi do ogromnih težav ZDA. Starši, ki si ne morejo privoščiti zdravstvene oskrbe, šole, ki so preobremenjene. To se mora ustaviti in se bo, ko bo predsednik Trump,” je povedal. Leta 2018 je Trumpova administracija objavila politiko t. i. “ničelne tolerance”, v okviru katere je pravosodno ministrstvo začelo kazensko preganjati odrasle, ki so nezakonito prečkali mejo. To je povzročilo ločitev več tisoč družin, vključno z družinami z dojenčki, saj otrok ni smel biti v zveznem zaporu s starši.

Vance zagovarjal Trumpov gospodarski načrt

Protikandidata sta se dotaknila tudi ameriškega gospodarstva. Tim Walz je izpostavil gospodarske načrte demokratske kandidate Harris in dejal, da Harris in on verjameta v ameriški srednji razred. Poudaril je vlogo povečanja razpoložljivega stanovanjskega fonda, ki bo pripomogel k znižanju nedostopnih cen stanovanj. Harris je namreč predlagala gradnjo treh milijonov stanovanj po vsej državi, nekateri strokovnjaki sicer pravijo, da bi ZDA potrebovale sedem milijonov stanovanj za stabilizacijo nepremičninskega trga. “Hiša je veliko več kot le sredstvo, s katerim se trguje,” je dodal Walz.  Zavzel se je tudi za znižanje davkov srednjega razreda, kot so davčne olajšave za otroke, ter za pravičnost pri določanju cen vsakodnevnih dobrin.

Soočenje Walza in JD Vancea
Foto: Adam Gray/REUTERS

Republikanec Vance je v zagovor Trumpovega gospodarskega načrta, ki ga je večina glavnih ekonomistov obsodila, dejal, da se zaveda, da se Američani borijo za plačila računov in da  bo kriza zaradi naraščajočih življenjskih stroškov “ustavila že prvi dan drugega Trumpovega mandata”. Trump je sicer obljubil, da bo ameriško krizo cenovne dostopnosti napadel z uvedbo zgodovinskih carin in deportacijo milijonov nedokumentiranih priseljencev.

Toda analiza, ki jo je opravil Petersonov inštitut za mednarodno ekonomijo, je ugotovila, da bi Trumpov načrt povzročil skokovit porast inflacije in zmanjšal rast zaposlenosti v Ameriki. Banka Goldman Sachs je v analitičnem poročilu prejšnji mesec navedla, da bo Trumpova gospodarska politika, zlasti na področju trgovine, povzročila krčenje ameriškega gospodarstva. Nasprotno pa bi predlogi gospodarske politike podpredsednice Kamale Harris povečali gospodarstvo, je napovedal Goldman Sachs.

Ko je Vance pri vprašanju o pravici do splava ponavljal Trumpovo stališče, da je odprava pravice do splava na nacionalni ravni to vprašanje ustrezno prenesla na zvezne države, je demokrat poimensko našteval ženske, ki so morale za zdravstveno nego bežati čez mejo zveznih držav. Navedel je primer nosečega dekleta iz Georgie, ki je na poti na splav v Severno Karolino umrlo, in zatrdil, da ne gre za pravice držav, ampak za človekove pravice, med katere spada pravica do zdravstva. “V Minnesoti zaupamo ženskam in zdravnikom. Naše stališče do tega je – brigaj se zase,” je dejal Vanceu, ki je zanikal, da je kdajkoli zagovarjal popolno prepoved splava po vsej ZDA.

Dvoboj ni prinesel jasnega zmagovalca

Podpredsedniška kandidata sta na televizijskem soočenju v torek vljudno in spoštljivo razpravljala o vročih političnih vprašanjih, čeprav brez omembe vojne v Ukrajini. Ostrino napadov sta prihranila za predsedniška kandidata Donalda Trumpa in Kamalo Harris. Voditeljici televizije CBS sta kandidatoma le enkrat izklopili mikrofon, ko nista upoštevala pravil in se zapletla v prepir, celotno soočenje pa je minilo kot v časih, preden je na politični oder v ZDA stopil Trump.

Dvoboj na televiziji CBS ni prinesel jasnega zmagovalca ali poraženca. V anketi, ki sta jo na vzorcu 1.630 ljudi izvedla CBS in inštitut YouGov, je za odstotno točko več sodelujočih prepričal Vance. Je pa analitik CNN in nekdanji svetovalec predsednika Baracka Obame David Axelrod dejal, da je dobil veliko sporočil od volilcev, ki bi si želeli, da bi bila Walz in Vance predsedniška kandidata.

Tabor Kamale Harris je bil pred soočenjem malce zaskrbljen, kako se bo Walz odrezal, vendar so si na koncu oddahnili. Zadovoljen je lahko tudi Trump, saj je Vance po ocenah analitikov svojo nalogo opravil odlično. Potem ko je Trump na soočenju s Harris govoril o priseljencih, ki jedo pse in mačke, je Vance skozi soočenje deloval kot glas razuma.

Na televiziji Fox News so po debati navdušeno ponavljali odlomek, ko je Walz priznal, da je zamočil, ko je trdil, da se je leta 1989 udeležil kitajskih demokratičnih protestov na Trgu nebeškega miru. Vance je po drugi strani analitike šokiral s trditvijo, da je Trump branil zdravstveno reformo predsednika Obame in jo celo izboljšal, čeprav je v resnici od začetka mandata leta 2017 skušal reformo, ki je vsem Američanom zagotovila dostop do zdravstva, ukiniti. Walz je spomnil, da je reformo pred Trumpom najprej rešilo vrhovno sodišče ZDA, nato pa še danes že pokojni republikanec senator John McCain.

Senator iz Ohia Vance je tudi trdil, da je Trump leta 2020 mirno sestopil z oblasti, čeprav ni priznal, da je izgubil volitve proti Joeju Bidnu in je privržence spodbudil k napadu na kongres, da preprečijo potrditev izida volitev. Vance je dejal, da je Trump podpornike pozval k mirnim protestom. Na vprašanje o tem, da je v preteklosti Trumpa primerjal s Hitlerjem, je Vance odgovoril, da so ga zavedli mediji. Za nekdanje lastne kritike, da Trumpu ni uspel noben velik politični podvig, pa je okrivil tako republikance kot demokrate v kongresu, ker so proti nekdanjemu predsedniku sprožali ustavne obtožbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje