Vnukinja srbske princese je bila žrtev nevarnega kulta

Magazin 16. Mar 202212:38 > 12:51 0 komentarjev
India Oxenberg
Catherine Oxenberg in India Oxenberg (Vir: PROFIMEDIA)

Vnukinja srbske princese Jelisavete Karađorđević je komaj pobegnila iz sekte. Zdaj znova išče samo sebe.

India Oxenberg, hči hollywoodske igralke Catherine Oxenberg in vnukinja srbske princese Jelisavete Karađorđević, je bila del razvpitega kulta NXIVM. Svojo izkušnjo je delila v dokumentarnem filmu “Seduced: Inside the NXIVM Cult” in šokirala javnost.

India Oxenberg
PROFIMEDIA

Januarja 2015 je Allison Mack, igralka iz serije “Smallville”, Indii Oxenberg predlagala, da bi se pridružila skrivnemu kultu, ki ga je opisala kot sestrstvo. India je takrat z Allison živela v Albanyju, v katerem je imela sekta sedež. Članom je morala kuhati, za njimi pospravljati in jih ubogati. Na koncu je tudi stradala, ker ni smela zaužiti več kot 2.092 kJ (500 kalorij) na dan.

Takrat je bila stara komaj 19 let. Začele so se neskončne ure pouka, imenovanega “učni načrt in program”, ki je vključeval pomanjkanje spanja in tako malo hrane, da je izgubila sposobnost kritičnega in samostojnega razmišljanja. Ni se zavedala, da so jo pripeljali kot sužnjo za vodjo NXIVM, Keitha Ranierja, ki jo je ves čas spolno izkoriščal.

Njena mati Catherine Oxenberg je leta 2017 objavila, da poskuša rešiti hčer, prav tako je razkrinkala Keitha Ranierja in njegov kult. Uspelo ji je zbrati dokumentacijo, naslednje leto pa se je sestala s tožilci. Vse, kar je zbrala, je pomagalo pri preiskavi zoper njega in njegovi aretaciji marca 2018. Obsodili so ga na dosmrtno zaporno kazen.

“Ko so se vodja in njegovi najvišji ‘poročniki’ razšli, sem imela nekaj časa za premislek, vendar sem morala biti previdna, ker sem vedela, kaj čaka ljudi, ki so zapustili NXIVM – umorjeni so,” je povedala vnukinja princese Jelisavete v intervjuju.

Čeprav so vodjo aretirali in so podrobnosti kulta javnosti že znane, je India še vedno verjela, kar sta ji z Allison Mack povedala – da je bila to edina pot do popolnega razsvetljenja, da je bila njena ekstremna prehrana, zaradi katere so ji izpadali lasje in je izgubila menstruacijo, nujno sredstvo za dokaz njene moči in samoobvladovanja ter da njen odnos z vodjo ni bil užitek, temveč način dela pri vprašanjih intimnosti.

Po vsem tem si dolgo ni mogla opomoči, v enem od intervjuju je povedala: “Moj načrt je vzeti si dopust, izklopiti vso tehnologijo in se z zaročencem odpraviti na potovanje. Poročiti se nameravava. Želim se poročiti in postati mama. Moj zaročenec je odličen človek. Zelo mi je pomagal. Ne obsoja me in ga ne moti moja preteklost. Osredotočen je izključno na prihodnost,” je poudarila India.

Zelo aktivna je na Instagramu, kjer piše, kako se počuti in kaj preživlja.

“Potrebovala sem nekaj časa, da sem se počutila udobno pri fotografiranju, še posebej po teh zadnjih nekaj letih. Pred kratkim sem se odločila narediti nekaj fotografij v svojem stanovanju s prijateljem, ki je fotograf. Bila sem tako živčna, a tudi navdušena, ker me je zanimalo, kako se bom počutila. Želela sem, da bi bilo sproščeno in umetniško, pa tudi, da bi bila s prijateljem popolnoma iskrena, kako se počutim med fotografiranjem. Želela nisem nobenih ličil ali frizure, bila sem samo jaz v svoji kuhinji, družila sem se s svojimi mačkami (mačke so z nama malo manj sodelovale), ampak to je bil navdih. Tukaj je nekaj fotografij letošnje jeseni. Niso predelane, nama so bile všeč takšne,” je zapisala v opisu fotografije.

Nato je dodala še:

“Bila sem tako živčna, ko sem objavila te fotografije, ker sem čutila, da so res osebne. Res so mi pomagale pri boju s svojo spolnostjo in ljubeznijo do sebe. Resnica je, da mislim, da to ni povezano s tem, kako si videti, ampak s tem, kako se počutiš. Razmišljala sem, da bi te fotografije obdržala zase kot opomnik, da sprejmem dele sebe, ki so bili morda zakopani pod starimi ranami. Mislim, da je čas, da se prepustim. Čas je, da naredim več otroških korakov brez strahu ali obsojanja sebe ali drugih.”

Avtorica: Selena Ribić/Zadovoljna.rs

MORDA VAS ZANIMA ŠE

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!