Vodja francoskih republikancev za sodelovanje s skrajno desnico

Svet 11. Jun 202416:06 0 komentarjev
Eric Ciotti
Foto: PROFIMEDIA

Vodja francoske zmerne desne stranke Republikancev (LR) Eric Ciotti je podprl možnost sodelovanja s skrajno desnim Nacionalnim zborom (RN) v luči predčasnih parlamentarnih volitev. Ciotti je s svojo potezo znotraj stranke, ki se je tradicionalno izogibala povezovanju s skrajno desnico, dvignil veliko prahu.

“Moramo skleniti zavezništvo z Nacionalnim zborom (RN) in njihovimi kandidati in pri tem ostati zvesti sami sebi,” je vodja francoskih Republikancev Eric Ciotti po navedbah francoske tiskovne agencije AFP danes dejal v intervjuju za televizijo TF1.

Povedal je, da se je že pogovarjal z vodjo poslanske skupine skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen in predsednikom stranke Jordanom Bardello.

Le Pen je Ciottijevo potezo v izjavi za AFP pozdravila kot “pogumno in odgovorno”, ob tem pa izrazila upanje, da mu bodo sledili tudi drugi člani Republikancev. Dodala je, da se s tem zaključuje štiridesetletno obdobje zavračanja sodelovanja na desnici, zaradi katerega “so bile izgubljene številne volitve”.

Republikanci so kot tradicionalna desna stranka, ki izvira iz gaullistične tradicije in je bila politični dom nekdanjih predsednikov, kot sta Nicolas Sarkozy in Jacques Chirac, v zadnjih desetletjih dosledno zavračali sodelovanje s skrajno desnico.

MARINE LE PEN
Foto: Profimedia

Ciottijeva poteza se v tej luči številnim vodilnim članom Republikancev zdi zelo sporna, navaja AFP. Vodji poslanskih skupin LR v obeh domovih francoskega parlamenta ter predsednik senata iz vrst LR Gerard Larcher so že ostro kritizirali njegovo izjavo, češ da je ravnal po lastni volji, in ga pozvali k odstopu.

Poteza predsednika Macrona, ki je po hudem porazu na evropskih volitvah v nedeljo razpisal predčasne parlamentarne volitve, tako še naprej pretresa francoski politični prostor. Premier Gabriel Attal iz Macronove stranke Preporod je danes dejal, da je Francija pred zgodovinsko odločitvijo o usmeritvi države.

“Na teh volitvah je v igri več drame in zgodovine kot na volitvah leta 2022. Začenja se nova bitka, v kateri ni nič vnaprej dobljeno,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Attal. Menil je, da bodo morali Francozi izbrati med zavračanjem in sovraštvom ter spoštovanjem pravil, institucij in soljudi.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Foto: PROFIMEDIA)

Podobno je v izjavi na televiziji BFMTV menil tudi minister za gospodarstvo Bruno Le Maire. “Na volitvah 30. junija in 7. julija bo šlo za prihodnost francoskega naroda. Gre za najresnejše volitve po letu 1958,” je dejal, ob tem pa pozval k podpori jasnim stališčem in obrambi temeljnih vrednot.

Macron je medtem v intervjuju, ki ga je danes objavil francoski časnik Le Figaro, zanikal možnost odstopa tudi v primeru slabega rezultata na volitvah. “Odločitev o sklicu volitev je bila pravilna in v interesu države. Francozom sporočam: Ne bojte se, pojdite na volišča,” je dejal Macron, ki je ob tem ocenil, da položaj predsednika ni odvisen od rezultata parlamentarnih volitev. Dodal je, da se je pripravljen spopasti z Marine Le Pen in zagovarjati svoja stališča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!