Po smrti Hanije Hamas imenoval novega vodjo

Svet 06. Avg 202420:08 > 20:29 2 komentarja
Hamas ima novega vodjo
Novi vodja Hamasa je postal Jahja Sinvar (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je sporočilo, da je za novega političnega voditelja imenovalo dosedanjega vodjo gibanja na območju Gaze Jahjo Sinvarja. Vodja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, Hasan Nasrala, pa je v današnjem televizijskem nagovoru dejal, da sta njegova skupina in Iran dolžna odgovoriti Izraelu po uboju političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije in visokega poveljnika Hezbolaha Fuada Šukra, ne glede na posledice.

“Islamsko odporniško gibanje Hamas oznanja, da je vodja Jahja Sinvar izbran za vodjo političnega urada gibanja,” je v izjavi na Telegramu danes sporočilo gibanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dosedanji vodja Hamasa v Gazi Sinvar bo nasledil Ismaila Hanijo, ki je bil prejšnjo sredo ubit v napadu na rezidenco v iranski prestolnici, kjer se je dan prej udeležil slovesne prisege novega iranskega predsednika Masuda Pezeškiana.

61-letni skrajnež Sinvar, ki je več kot 20 let preživel v izraelskih zaporih, je od leta 2017 vodil Hamas na območju Gaze. Na položaju je tudi takrat nasledil Hanijo, ki je bil imenovan za političnega vodjo gibanja. Sinvar je sicer na vrhu izraelskega seznama iskanih oseb. Izrael ga obtožuje, da je bil eden od vodij napada pripadnikov Hamsa na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih okoli 1.200 ljudi, večinoma civilistov, kakih 250 ljudi pa so palestinski borci vzeli za talce in odpeljali v Gazo.

Hezbolah v ostrem odzivu: Iran se je dolžan odzvati

Vodja libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasan Nasrala pa je v današnjem televizijskem nagovoru dejal, da se je Iran po smrti vodje Hamasa “dolžan odzvati, sovražnik pa čaka v velikem strahu”. Dodal je, da se bo Hezbolah odzval “sam ali v okviru enotnega odziva celotne osi” odpora v regiji, ki jo podpira Iran, “ne glede na posledice”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V izraelskem zračnem napadu na južno predmestje Bejruta je bil minuli torek ubit najvišji vojaški poveljnik Hezbolaha Fuad Šukr. Dan kasneje je pa bil – kot omenjeno – v Teheranu ubit politični vodja Hamasa Hanija. Iran za uboj krivi Izrael, čeprav se slednji uradno na atentat ni odzval.

Iran in njegovi zavezniki so zagrozili Izraelu s povračilnimi ukrepi, zaradi česar obstaja bojazen izbruha širšega konflikta v regiji. Nasrala je čakanje Izraela na povračilni napad označil za “del kazni”. “Naš odgovor prihaja,” je dejal v nagovoru, ki so ga prenašali v živo, in dodal, da bo ta odgovor “močan in učinkovit”. “Izrael je tisti, ki je izbral eskalacijo … in ki je napadel Iran,” je še dejal vodja Hezbolaha, ki uživa podporo Irana.

Hasan Nasrala
Vodja Hezbolaha Hasan Nasrala (Foto: Al-Manar TV via REUTERS)

Hezbolah ima približno 150.000 raket, dronov in vodenih izstrelkov. V primerjavi z zadnjo vojno z Izraelom leta 2006 je gibanje svoj arzenal povečalo za približno desetkrat in bi lahko veliko močneje udarilo proti Izraelu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred govorom Nasrale so nad Bejrutom danes letela izraelska vojaška letala in nad libanonsko prestolnico prebila zvočni zid, je poročala nacionalna tiskovna agencija NNA. Po navedbah varnostnih virov so izraelska letala letela na zelo nizki višini. Novinarji AFP so poročali o žvenketanju oken med glasnim pokom.

Iran je sicer zaradi vse večje napetosti na Bližnjem vzhodu Rusijo zaprosil za dobavo opreme za zračno obrambo in radarjev. Dobava omenjenega orožja naj bi stekla kmalu po ponedeljkovem obisku nekdanjega ruskega obrambnega ministra in vodjo sveta za nacionalno varnost Sergeja Šojguja v Teheranu.

ZDA so sicer ob stopnjevanju napetosti in negotovosti v regiji že sporočile, da bodo Izraelu nudile “železno podporo”. V nedeljo je ameriški obrambni minister Lloyd Austin v telefonskem pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom zatrdil, da lahko Izrael v primeru povračilnega napada Irana računa na obrambno pomoč ameriške vojske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje