Volilna udeležba na volitvah v Franciji najvišja po letu 1981

Svet 07. Jul 202413:44 > 17:39 4 komentarji
volitve v franciji
Foto: PROFIMEDIA

Francozi na predčasnih parlamentarnih volitvah beležijo izjemno visoko udeležbo: drugega kroga se je danes do poldneva udeležilo 26,63 odstotka volilcev, kar je največ po letu 1981. Tudi ob 16. uri so zabeležili najvišjo udeležbo po letu 1981, in sicer 59,71-odstotno. Po ocenah bo današnja končna udeležba najmanj 67-odstotna, rekordna za parlamentarne volitve po letu 1997.

Ključnega drugega kroga predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji se je danes do poldneva udeležilo 26,63 odstotka volilcev, kar je več kot v prvem krogu in največ po letu 1981, so sporočili z notranjega ministrstva. Leta 1981 se je volitev, ki jih je zaznamoval prihod levice na oblast, do poldneva udeležilo 28,3 odstotka volilcev, do 16. ure pa 61,4 odstotka.

Prvega kroga volitev se je pred tednom dni udeležilo 25,9 odstotka volilcev. Končna volilna udeležba je bila visoka, 66,7-odstotna, kar je bilo skoraj dvajset odstotnih točk več kot v prvem krogu volitev pred dvema letoma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po ocenah bo današnja končna udeležba najmanj 67-odstotna, to pa bi bil rekord za parlamentarne volitve po letu 1997, piše AFP.

Prvi današnji uradni podatki o volilni udeležbi so potrdili veliko zanimanje za glasovanje, po katerem bo po pričakovanjih skrajno desni nacionalni zbor (RN) Marine Le Pen postal največja parlamentarna stranka.

Kot kažejo zadnje ankete, pa mu ne bo uspelo doseči želene absolutne večine 289 sedežev. Tega se ne morejo nadejati niti drugi bloki, tako da volitve spremlja bojazen pred politično blokado v državi, ki je eden od stebrov Evropske unije.

Po zadnjih anketah naj bi RN dobila med 170 in 210 poslancev. Tik za njo naj bi bila z med 145 in 175 sedeži leva Nova ljudska fronta, šele na tretjem mestu pa sredinsko zavezništvo francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Od dosedanjih 250 sedežev v 577-članskem spodnjem domu parlamenta naj bi jih ohranilo le med 118 in 148.

Macron je predčasne volitve sklical po porazu svoje stranke na evropskih volitvah, z njimi pa je želel zaustaviti porast skrajne desnice, a se je po mnenju številnih uštel. Tudi če se ne bo uresničila možnost kohabitacije med njim in skrajno desno vlado, ni obeta na oblikovanje stabilne večine, s katero bi lahko sodeloval v preostalih treh letih predsedniškega mandata.

Volišča bodo povsod po Franciji odprta do 18. ure, v večini večjih mest pa do 20. ure. Tedaj bodo mediji objavili tudi prve projekcije izidov. Po poročanju AFP pa za zdaj še ni jasno, ali namerava predsednik Macron zvečer nagovoriti javnost. V Elizejski palači so na vprašanje o tem odgovorili, da je to odvisno od izida.

Ker se po objavi izidov volitev zvečer bojijo izgredov, bo za red skrbelo dodatnih 30.000 policistov, od tega 5000 v Parizu. Po poročanju francoskih medijev so nekatere trgovine v središču Pariza v strahu pred neredi že zavarovale svoje izložbe.

Že v soboto so volili na francoskih čezmorskih ozemljih, a prvi rezultati od tam niso merodajni za končni izid volitev. Na Guadeloupu so sicer štirje dosedanji poslanci iz vrst neodvisnih in levice ohranili sedeže v skupščini, medtem ko je na Martiniku in v Gvajani zmagala levica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje