Von der Leyen: Ključnega pomena je kompetentnost komisarskih kandidatov

Slovenija 04. Sep 202412:39 0 komentarjev
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Foto: PROFIMEDIA)

Ključnega pomena pri sestavljanju prihodnje Evropske komisije je kompetentnost kandidatov, vendar pa mora biti tudi spolno uravnotežena, je danes povedala predsednica Komisije Ursula von der Leyen. Merilo kompetentnosti po njenih besedah izpolnjujejo nekdanji premierji, ministri, namestniki ministrov, visoki diplomati in visoki uradniki EU.

“Ključno in najpomembnejše merilo je kompetentnost,” je glede sestavljanja svoje prihodnje komisarske ekipe povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Evropsko unijo namreč po njenem mnenju v prihodnjem mandatu Komisije čakajo “nemirne vode”.

Kompetentnost po njenih besedah pomeni, da imajo člani in članice kolegija Komisije izkušnje z opravljanjem visokih političnih oziroma izvršilnih funkcij, kot so premier, minister, namestnik ministra, ali pa vsaj visoke diplomatske funkcije oziroma visoke funkcije v kateri od institucij EU.

Drugo merilo pa je uravnoteženost, in sicer geografska, politična, pa tudi spolna. “Že vso svojo politično kariero se borim, da bi ženske imele dostop do odločevalskih in vodilnih položajev,” je povedala na današnji novinarski konferenci o rezultatih dialoga o prihodnosti evropskega kmetijstva.

V novi Komisiji bo vsaj 10 žensk

Da bi lažje sestavila spolno uravnoteženo Komisijo, je države članice pozvala, naj ji pošljejo imeni kandidata in kandidatke. Če bi ostalo pri prvotnih predlogih članic, bi bilo v Komisiji šest žensk in 21 moških, je ponazorila.

Po pogovorih z voditelji držav članic in kandidati oziroma kandidatkami je trenutno pri dvomestnem številu članic prihodnjega 27-članskega kolegija, je dejala.

Tomaž Vesel
Foto: Igor Kupljenik/BOBO

Von der Leyen je priznala, da je včasih za voditelje držav članic težko, da zamenjajo kandidata za kandidatko, predvsem če ga je potrdil tudi parlament. V nekaterih primerih pa je moški bolj kompetenten od ženske ali obratno.

“Zame je pomembno, da resno obravnavamo to temo,” je še poudarila. Dodala je, da si pristojnost za oblikovanje prihodnje Komisije delijo države članice, predsednica Komisije in Evropski parlament.

Von der Leyen po ponovni izvolitvi za predsednico Evropske komisije sredi julija sestavlja svojo prihodnjo komisarsko ekipo, pri čemer pa ima precej težav z uresničitvijo cilja, da bi bila ta spolno uravnotežena. Države članice namreč z izjemo Bolgarije niso upoštevale njene prošnje, naj predlagajo kandidata in kandidatko. Večinoma so predlagale moške.

Slovenija vztraja pri Veselu

To je storila tudi slovenska vlada, ki je predlagala nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela.

Slovenija naj bi bila med državami, pri katerih naj bi von der Leyen poskusila doseči zamenjavo kandidata za kandidatko, pri čemer naj bi jim obljubila boljše položaje. Vendar pa je v torek slovenska vlada sporočila, da Vesel ostaja edini kandidat za evropskega komisarja iz Slovenije.

Predsednica Komisije naj bi sestavo in razdelitev resorjev med kandidate predstavila sredi prihodnjega tedna, nato bodo morali kandidati prestati še zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Ta bo moral nato potrditi še celotno Komisijo, ki bi lahko mandat nastopila novembra ali decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!