Ursula von der Leyen predstavila svojo ekipo, Marti Kos resor širitve

Svet 17. Sep 202407:27 > 11:48 3 komentarji
Ursula predstavila komisarske kandidate
Foto: Evropska komisija

Ursula von der Leyen se je v Evropskem parlamentu za zaprtimi vrati srečala z vodji političnih skupin in razpravljala o sestavljanju nove komisarske ekipe. Na novinarski konferenci je predstavila novo komisarsko ekipo, v kateri je tudi slovenska kandidatka za komisarko Marta Kos, ki bo prevzela vodenje resorja za širitev. Kos bo skrbela tudi za nadaljnjo podporo Ukrajini in pri njeni povojni obnovi.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je dopoldne za zaprtimi vrati sestala z vodji političnih skupin Evropskega parlamenta v Strasbourgu in razpravljala o sestavljanju nove komisarske ekipe.

Čeprav se je sprva špekuliralo, da javnosti še ne bo predstavila imen komisarskih kandidatov in razreza resorjev, je na novinarski konferenci predstavila novo komisarsko ekipo, v kateri je tudi slovenska kandidatka za komisarsko Marta Kos. Ob tem je dejala, da postopek potrjevanja kandidature Kos v slovenskem parlamentu še poteka. “Prepričana sem, da se bo postopek v Sloveniji uspešno zaključil,” je povedala von der Leyen.

Marta Kos bo prevzela vodenje komisarskega resorja širitve, pristojna bo za vzhodno soseščino, osredotočena bo tudi na Ukrajino in njeno povojno obnovo. Države kandidatke za članstvo pa bo podpirala pri pripravah na njihovo pridružitev EU, je dejala.

Foto: BOBO

Na dodelitev resorja Sloveniji se je že odzval premier Robert Golob, ki je na družbenem omrežju X zapisal, da naša država sprejema odgovorno nalogo. “Zaupan ji je ključ do zagotavljanja stabilnosti in miru v naši neposredni soseščini in širše ter tega, kako prispevati, da se bo s pomočjo evropske ideje stabiliziral tako Zahodni Balkan kot vzhodno sosedstvo. Resor širitve je dokaz, da je Slovenija cenjena in spoštovana v mednarodni skupnosti,” je zapisal Golob.

Štiri podpredsednice in dva podpredsednika Komisije

V svoji predstavitvi je najprej sporočila imena šestih izvršnih podpredsednikov nove sestave Evropske komisije. Kot je dejala, se je zelo zavzemala za čim bolj spolno uravnoteženo sestavo podpredsedniške ekipe, v kateri so štiri ženske in dva moška.

Teresa Ribera bo izvršna podpredsednica Komisije, zadolžena za čist, pravičen in konkurenčen prehod, odgovorna bo za politiko konkurence. Henna Virkkunen bo podpredsednica, zadolžena za tehnično suverenost, varnost in demokracijo, odgovorna bo tudi za področje digitalnih tehnologij. Kot je dejala von der Leyen, bo ena njenih ključnih nalog zaščita demokracije in pravne države.

Stéphane Séjourné bo v novi sestavi Komisije podpredsednik za blaginjo in industrijsko strategijo, Roxani Mînzatu pa je von der Leyen zaupala podpredsedniško mesto za ljudi, veščine in pripravljenost. Raffaele Fitto bo izvršni podpredsednik za kohezijo in reforme. Kot je bilo znano že prej, bo podpredsedniško mesto pripadlo tudi Kaji Kallas, ki bo postala visoka zunanjepolitična predstavnica EU.

Von der Leyen, predstavitev Komisije
Foto: PROFIMEDIA

Kdo so novi komisarski kandidati?

Von der Leyen je predstavila podroben razrez komisarskih resorjev in imen, ki jih predlaga za komisarska mesta. Zdaj je na potezi Evropski parlament, ki mora najprej pridobiti vso potrebno dokumentacijo o kandidatih, šele nato bodo sledila zaslišanja komisarskih kandidatov. Po poročanju bruseljskega portala Politico je zelo malo verjetno, da bo nova sestava Evropske komisije uradno znana pred decembrom. Ob tem je treba poudariti, da se je v preteklosti že večkrat zapletlo pri zaslišanjih kandidatov oziroma so bili ti zavrnjeni na zaslišanju.

Ursula von der Leyen je v novo sestavo Komisije predlagala naslednje kandidate:

Maroš Šefčovič bo imel v prihodnji sestavi Komisije dvojno vlogo, in sicer bo komisar za trgovino in gospodarsko varnost. Gre za novo pristojnost, ki vključuje tudi carinsko politiko, ob tem pa mu je zaupala še vlogo komisarja za medinstitucionalne odnose in preglednost. O tem bo poročal neposredno predsednici Evropske komisije.

Tudi Valdis Dombrovskis bo komisar z dvojno vlogo. Vodil bo resor za gospodarstvo in produktivnost, ob tem pa bo še komisar za izvajanje in poenostavitev.

Nov komisarski resor za Sredozemlje prevzema Hrvatica Dubravka Šuica, odgovorna bo tudi za širše južno sosedstvo. Madžaru Olivérju Varhelyiju je pripadel komisarski resor za zdravje in skrb za živali.

Wopke Hoekstra iz Nizozemske bo komisar za podnebje, ogljično nevtralnost in čisto rast, Avstrijec Magnus Brunner bo vodil resor za notranje zadeve in migracije. Kot je dejala von der Leyen, se bo osredotočil predvsem na izvajanje pakta o migracijah, ki ga je Evropski parlament sprejel aprila, in na krepitev varovanja zunanjih meja EU.

Hadja Lahbib iz Belgije bo vodila resor za pripravljenost, krizno upravljanje in enakopravnost, njene pristojnosti pa bodo segale tudi na področje upravljanja humanitarne pomoči. Ekaterina Zaharijeva iz Bolgarije pa bo komisarka za zagonska podjetja, raziskave in inovacije.

Von der Leyen, predstavitev Komisije
Foto: PROFIMEDIA

Ciprčan Kostas Kadis bo vodil resor za ribištvo in morja, Čeh Jozef Sikela pa bo komisar za mednarodna partnerstva. Komisar iz Danske Dan Jørgensen bo komisar za energijo in stanovanjsko politiko, njegov resor se bo ukvarjal predvsem z energetsko učinkovitostjo, naložbami in gradnjami novih stanovanj.

Apostolos Cicikostas iz Grčije bo odgovoren za resor transporta in turizma, Irec Michael McGrath bo vodil resor za demokracijo, pravosodje in vladavino prava. Novoustanovljeni resor za področje obrambe in vesolja bo pripadel Litovcu Andriusu Kubiliusu.

Luksemburžan Christophe Hansen bo postal komisar za kmetijstvo in hrano, Maltežan Glenn Micallef bo pristojen za medgeneracijsko poštenost, mladino, kulturo in šport.

Piotr Serafin iz Poljske bo vodil resor na področju javne uprave, proračuna in boja proti goljufijam, Portugalka Maria Luís Albuquerque naj bi vodila finančne storitve. Jessika Roswall iz Švedske bo prevzela vodenje resorja za okolje, vodno odpornost in konkurenčno krožno gospodarstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje