Von der Leyen začela turnejo po Balkanu: “Širitev EU je moja prednostna naloga”

Svet 23. Okt 202419:01 5 komentarjev
Edi Rama in Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je danes začela turnejo po Zahodnem Balkanu, pohvalila napredek Albanije in zagotovila, da ostaja širitev EU njena prednostna naloga.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Tirani ob začetku turneje po Zahodnem Balkanu zagotovila, da širitev EU ostaja prednostna naloga tudi v njenem naslednjem mandatu.

Pohvalila je napredek Albanije in napovedala, da bo ta država v okviru načrta EU za gospodarsko rast Zahodnega Balkana prejela več kot 920 milijonov evrov.

Ena od glavnih tem pogovorov v Tirani, kjer se je predsednica komisije med drugim srečala s premierjem Edijem Ramo, je bil načrt EU za gospodarsko rast Zahodnega Balkana.

EU želi z načrtom pospešiti približevanje šestih balkanskih držav uniji, zlasti na področju sprejemanja potrebnih reform.

V ta namen je vzpostavila nov finančni instrument za obdobje 2024-2027, vreden šest milijard evrov. Komisija je danes potrdila reformne načrte petih držav Albanije, Kosova, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije, ki bodo podlaga za izplačila iz instrumenta. Bosna in Hercegovina svojega reformnega načrta uradno še ni posredovala.

Edi Rama in Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Reformni načrti peterice so osredotočeni na področja vladavine prava, upravljanja, digitalnega in zelenega prehoda, razvoja človeškega kapitala in poslovnega okolja. Poleg tega je vsaka upravičenka predlagala seznam okvirnih naložb, ki naj bi se financirale v okviru sklada, je sporočila Evropska komisija. Plačila se bodo izvajala dvakrat letno do leta 2027 na podlagi zahtevkov, ki jih bodo predložile države Zahodnega Balkana, komisija pa bo nato preverila ali ti izpolnjujejo pogoje.

Von der Leyen je danes v Tirani dejala, da je Albanija pri pripravi reformnega načrta opravila odlično delo. Napovedala je, da bo iz instrumenta do konca leta dobila 64 milijonov evrov, skupno pa bo prejela več kot 920 milijonov evrov.

Kot je še poudarila, bo načrt prinesel zelo konkretne rezultate, Tirana pa je tudi na dobri poti, da postane del enotnega plačilnega trga EU.

Tirana in Bruselj sta sicer sredi meseca v okviru pogajanj o vstopu Albanije v EU odprla prvi sklop poglavij, s čimer je Albanija začela vsebinski del pristopnih pogajanj.

Predsednica Evropske komisije je na skupni novinarski konferenci z Ramo dejala, da gre za velik uspeh, ki je rezultat večletnega trdega dela in predanosti skupnemu cilju. Izpostavila je, da Albanija hitro napreduje, in znova poudarila, da je širitev proces na podlagi izpolnjevanja meril.

Edi Rama in Ursula von der Leyen
Foto: PROFIMEDIA

Rama je medtem izjavil, da ne gre za izziv, ki je vse lažji, ampak postaja vse težji.

Ocenil je, da je pogajalska ekipa v Bruslju pokazala, da je kos temu izzivu, in dodal, da so odločeni, da uspejo.

Kot je še dejal, so Albanci razdeljeni v vseh stvareh, o eni pa nikoli ne dvomijo, in to je, da je mesto Albanije v EU.

Albanija je pristopna pogajanja po več letih čakanja uradno začela julija 2022 skupaj s Severno Makedonijo. Ta bo morala na začetek vsebinskih pogajanj še počakati, saj v ustavo še ni vpisala bolgarske manjšine, kar je eden od pogojev Sofije za podporo odprtju prvega sklopa v pogajanjih s Skopjem. Tako so države članice tudi ločile pristopna procesa Tirane in Skopja, ki sta doslej skupaj napredovala na poti v EU.

Von der Leyen bo v okviru turneje obiskala vseh šest balkanskih držav, ki si prizadevajo za vstop v EU. Po Tirani bo v četrtek odpotovala v Skopje, nato pa bo odšla v BiH. Tam bo najprej obiskala Jablanico in si ogledala območje, ki so ga v začetku meseca prizadele poplave s plazovi. V petek bo v Sarajevu in nato še v Beogradu, v soboto pa v Prištini in Podgorici, kjer bo tudi sklenila obisk.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje