Vrane napadajo meščane, kradejo po tržnici: “Branil sem se kot v filmu”

Svet 01. Jun 202410:00 2 komentarja
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Zatem ko so konec maja o incidentih z vranami poročali iz Zagreba in Niša, sedaj porast napadov zaznavajo tudi Splitčani.

Dnevnik.hr poroča, da so Splitčana, ki se je sprehajal po ulici, napadle vrane. O vse pogostejših napadih medtem poročajo tudi z glavne splitske tržnice. Strokovnjaki ob tem nimajo posebne razlage, zakaj so se te ptice v naravi tako razmnožile ter kaj jih je privedlo do tega, da vse pogosteje zahajajo v mesta ter napadajo ljudi.

“Začutil sem, da me je kljuvala po temenu in nato sem začel teči,” je Miro Renić pojasnil za hrvaški portal. Kot je dodal, se je kot v filmu branil z rokami, se poskušal umakniti na levo in desno, a vrane so mu sledile, vse dokler ni zapustil njihovega “teritorija”.

Kot še piše Dnevnik.hr, so napadi v Spitu vse pogostejši, porast pa zaznavajo tudi na splitski tržnici, kjer pred vranami bežijo tudi vrabci in galebi. “Danes zjutraj sem bil spet priča napadu,” je za časnik povedal splitski branjevec Josip Ercegović in pojasnil, da vrane kradejo tudi sadje, ki se prodaja na stojnicah. Kot je dodal, je do negibne vrane prišla mačka in jo želela napasti, v tem pa se je nad mačko spustila nova vrana, ki je želela obvarovati negibno ptico.

Strokovnjaki sicer pojasnjujejo, da je večje število vran in njihovih napadov moč pripisati človeškim posegom v naravo. Zaradi vse pogostejše uporabe pesticidov, ki uničujejo različne rastline, s katerimi se hranijo tudi ptice, preživijo le najbolj trpežne ptice. Mednje pa sodijo prav vrane.

“Vrabcev zadnje čase sploh ni več. Verjetno se jih tudi oni bojijo in so zato izginili,” je za portal še pojasnil Splitčan Renić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje