Vrh G7: ZDA in Ukrajina podpisali varnostni sporazum

Svet 13. Jun 202412:27 > 22:55 4 komentarji
Volodimir Zelenski in Joe Biden na vrhu G7
Foto: Kevin Lamarque/REUTERS

Predsednika ZDA Joe Biden in Ukrajine Volodimir Zelenski sta danes ob robu vrha držav G7 v italijanskem Bariju podpisala dolgoročni varnostni sporazum med državama. Prav tako so voditelji skupine sedmih najbolj razvitih gospodarstev sveta ob začetku vrha na jugu Italije dosegli politični dogovor o zagotovitvi 50 milijard ameriških dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja, so sporočili ameriški diplomatski viri. Rusija je dogovor označila za korak, ki Zahodu ne bo prinesel nič dobrega.

Predsednika ZDA Joe Biden in Ukrajine Volodimir Zelenski sta danes ob robu vrha držav G7 v italijanskem Bariju podpisala dolgoročni varnostni sporazum med državama, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je že v sredo dejal, da sporazum ne bo predvideval pošiljanja ameriških vojakov v Ukrajino, niti ne bo vseboval zavez za dobavo določenih oborožitvenih sistemov. Sporazum na splošno ureja sodelovanje med državama na vseh možnih ravneh, tudi glede vojaške opreme, usposabljanja in manevrov.

Ukrajino sporazum poziva k izvajanju različnih reform na področju pravosodja, kazenskega pregona in boja proti korupciji, pa tudi vojaških zmogljivosti in struktur, da bi v prihodnosti dosegla standarde zveze Nato.

Washington trdi, da je cilj omogočiti Ukrajini, da se še naprej sama brani pred rusko agresijo, obenem pa sporočilo Moskvi, da so ZDA zavezane nadaljevanju pomoči Ukrajini.

Čeprav pa lahko naslednji predsednik ZDA na ta sporazum pozabi, dokler ga ne ratificira senat. Vodilni republikanski kandidat Donald Trump nadaljevanju pomoči Ukrajini ni naklonjen.

Kijev je podobne zaveze sklenil s 15 državami, vključno z Veliko Britanijo, Francijo in Nemčijo. Zelenski pa je danes napovedal, da bo po srečanju z japonskim premierjem Fumiom Kishido dvostranski varnostni sporazum podpisal tudi z Japonsko. Zelenski je izrazil upanje, da bo sporazum z ZDA najmočnejši, ki jih je Ukrajina podpisala ob robu vrha G7 z različnimi zahodnimi zaveznicami.

Milijarde iz zamrznjenega ruskega premoženja za pomoč Ukrajini

Vojna v Ukrajini je bila tudi sicer v ospredju začetka tridnevnega zasedanja v letovišču Borgo Egnazia v Apuliji. Voditelji G7 so namreč ob začetku vrha dosegli politični dogovor o zagotovitvi 50 milijard ameriških dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja, so sporočili ameriški diplomatski viri.

Vrh skupine G7 v Apuliji
Vrh skupine G7 v Apuliji. (Foto: Guglielmo Mangiapane/REUTERS)

EU, članice skupine G7 in Avstralija so od februarja 2022 zamrznile okoli 260 milijard evrov premoženja ruske centralne banke, od tega približno 210 milijard v EU. Za podporo Kijevu bi bilo po izračunih Bruslja na voljo okoli 3,5 milijarde evrov na leto.

V skupini G7 si prizadevajo, da bi del teh sredstev Kijevu namenili za odplačevanje posojila oziroma posojil s strani članic G7 ali EU v višini 50 milijard ameriških dolarjev. Usklajeno delovanje celotne skupine je za unijo pomembno predvsem za kritje tveganja v primeru odmrznitve ruskega premoženja.

ZDA pripravljene zagotoviti celoten znesek

Neimenovani predstavnik administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da so ZDA sicer pripravljene zagotoviti celoten znesek 50 milijard dolarjev, da pa bo njihov prispevek manjši, saj gre za skupno pobudo. “Ne bomo edini posojilodajalci. To bo posojilni konzorcij. Razdelili si bomo tveganje, saj smo se skupaj zavezali, da bomo to izvedli,” je dejal. Ni pa želel povedati, koliko naj bi prispevale druge države skupine G7.

“Vrh skupine G7. Jasna podpora Ukrajini, mednarodnemu pravu in pravičnemu miru,” je v odzivu na sprejetje dogovora o zagotovitvi 50 milijard dolarjev Ukrajini na omrežju X zapisal Zelenski in ocenil, da vsako srečanje G7 služi temu, da Ukrajini ponudi nove možnosti za zmago v vojni. “Hvaležen sem vsem našim partnerjem,” je dodal.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je v prvem odzivu dogovor označila za korak, ki Zahodu ne bo prinesel nič dobrega. Kot je dejala po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax, tovrstne “nezakonite pobude”, lahko povzročijo “neravnovesje finančnega sistema in uničujoče krize”.

vrh G7 vrh G7
Foto: PROFIMEDIA
vrh G7 vrh G7
Foto: PROFIMEDIA
vrh G7 vrh G7
Foto: PROFIMEDIA
vrh G7 vrh G7
Foto: PROFIMEDIA
vrh G7 vrh G7
Foto: PROFIMEDIA
vrh G7 vrh G7
Foto: PROFIMEDIA
vrh G7 vrh G7
Foto: PROFIMEDIA

Britanski premier Rishi Sunaka je na vrhu napovedal še 242 milijonov funtov (287 milijonov evrov) dvostranske pomoči Ukrajini. London je objavil tudi 50 sankcij, usmerjenih proti ruskemu finančnemu sistemu in dobaviteljem ruske vojske. ZDA so v sredo naznanile več sto novih sankcij proti Rusiji.

Vrha v južni Italiji, ki ga gosti italijanska premierka Giorgia Meloni, se poleg Bidna, Sunaka in Kishide udeležujejo še francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in kanadski premier Justin Trudeau. V imenu EU na srečanju sodelujeta predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Voditelji na vrhu G7 podprli ameriški predlog za premirje v Gazi

Voditelji so na vrhu G7 podprli predlog za premirje v Gazi, ki ga je maja predstavil ameriški predsednik Joe Biden. Kot je dejal nemški kancler Olaf Scholz, je zdaj pomembno, da ga vpletene strani uresničijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podporo predlogu za premirje sta izrazili tudi gostiteljica vrha, italijanska premierka Giorgia Meloni, in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje