Vrh ZDA ob obletnici vojne v Gazi poudaril zavezanost varnosti Izraela

Svet 07. Okt 202415:48 0 komentarjev
Joe Biden in Kamala Harris
Foto: REUTERS/Tom Brenner/Arhivska fotografija

Ameriški državni vrh ostaja zavezan varnosti Izraela in njegovi pravici do obstoja, sta sporočila predsednik Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris. Biden je ob velikem številu civilnih žrtev vojne v Gazi dejal, da je lanski 7. oktober temačen dan tudi za Palestince, medtem ko je Harris zatrdila, da se bo tudi v prihodnje borila za Palestince, da bodo ti lahko "uresničili svojo pravico do dostojanstva, svobode, varnosti in samoodločbe".

S podpredsednico Kamalo Harris leto po napadu Hamasa ostajava v celoti zavezana varnosti Izraela in njegovi pravici do obstoja, je ob današnji obletnici napada islamističnega gibanja na Izrael poudaril ameriški predsednik Joe Biden.

“Leto pozneje s podpredsednico Harris ostajava v celoti zavezana varnosti judovskega ljudstva, varnosti Izraela in njegovi pravici do obstoja,” je ob obletnici napada Hamasovih borcev, ki je zahteval okoli 1.200 življenj, poudaril Biden ter dodal, da vsak dan misli na zajete talce in njihove družine. Obsodil je porast antisemitizma v ZDA in zatrdil, da si ne bo nehal prizadevati za dogovor o prekinitvi ognja, ki bi talce pripeljal nazaj, poročata francoska tiskovna agencija AFP in britanski BBC.

Obenem je izpostavil veliko število civilnih žrtev, ki jih je izraelska ofenziva v Gazi do danes zahtevala. “Verjamem, da se bo zgodovina zaradi konflikta, ki ga je Hamas sprožil tistega dne, 7. oktobra spominjala tudi kot temačnega dne za palestinsko ljudstvo,” je dejal in dodal, da je spričo konflikta doslej trpelo preveč civilistov.

Pretresenost nad številom smrtnih žrtev in obsegom uničenja v Gazi je v ločeni izjavi izrazila tudi demokratska predsedniška kandidatka in trenutna podpredsednica ZDA Harris. Zagotovila je, da se bo tudi v prihodnje borila za Palestince, da bodo ti lahko “uresničili svojo pravico do dostojanstva, svobode, varnosti in samoodločbe”.

Tako Biden kot Harris sta spregovorila tudi o dogajanju v Libanonu, kjer od nedavnega potekajo intenzivni spopadi med izraelsko vojsko in tamkajšnjim proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah. Po njuni oceni je diplomatska rešitev tega dela bližnjevzhodnega konflikta edina pot do trajnega miru v regiji.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!