Vrhovno sodišče ZDA nedosledno glede obveznega cepljenja proti covidu-19

Koronavirus 13. Jan 202222:25
Delite:
Vrhovno sodišče v ZDA
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS

Vrhovno sodišče ZDA je najprej blokiralo Bidnovo uredbo o obveznem cepljenju proti koronavirusu za vse zaposlene v zasebnih podjetjih, kasneje pa podprlo uredbo o obveznem cepljenju vseh zdravstvenih delavcev.

Vrhovno sodišče ZDA je s šestimi konservativnimi glasovi proti trem liberalnim blokiralo uredbo vlade predsednika ZDA Josepha Bidna o obveznem cepljenju proti koronavirusu za vse zaposlene v zasebnih podjetjih z več kot sto zaposlenimi. Uredba je tistim, ki zavračajo cepljenje, nalagala redno tedensko testiranje.

Večina vrhovnih sodnikov pa je hkrati podprla uredbo Bidnove vlade o obveznem cepljenju vseh zdravstvenih delavcev, kjer so sicer prav tako kot pri zasebnih podjetjih omogočene izjeme iz verskih ali zdravstvenih razlogov.

Odločitev vrhovnega sodišča je bila pričakovana glede na izjave in vprašanja sodnikov med argumenti ene in druge strani prejšnji teden.

V ZDA se je doslej cepilo 63 odstotkov prebivalcev, Bidnova vlada pa je želela cepljenje pospešiti z uredbo o obveznem cepljenju v velikih zasebnih podjetjih.

Cepiti bi se moralo 80 milijonov ljudi

Konservativni sodniki so sklenili, da je vlada z uporabo zakona o varnosti na delovnem mestu za zasebna podjetja prekoračila pooblastila. Z uveljavitvijo uredbe bi se moralo cepiti 80 milijonov ljudi. Proti so bila poslovna združenja z mnenjem, da bi obvezno cepljenje povzročilo še več težav pri iskanju delavcev.

Trije liberalni sodniki pa so bili mnenja, da je konservativna večina vrhovnega sodišča tista, ki je prekoračila pooblastila s tem, da je svoje mnenje postavila nad mnenje zdravstvenih strokovnjakov.

Vrhovno sodišče pa je potem s sedmimi glasovi proti dvema potrdilo obvezno cepljenje zdravstvenih delavcev, pri čemer sta bila proti le dva najbolj konservativna sodnika Clarence Thomas in Samuel Alito.

Komentari

Vaš komentar