Vrhovno sodišče ZDA zadalo nov udarec vladnim regulacijam okolja

Svet 27. Jun 202420:43 0 komentarjev
Ameriška agencija za zaščito okolja
Ameriška agencija za zaščito okolja (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriško vrhovno sodišče je s petimi glasovi proti štirim razveljavilo načrt ameriške agencije za zaščito okolja za zmanjšanje vpliva škodljivih izpustov iz termoelektrarn in tovarn.

Vrhovno sodišče ZDA je danes zadalo udarec pooblastilom zvezne Agencije za zaščito okolja (EPA) pri regulaciji kakovosti zraka, ko je s petimi glasovi proti štirim razveljavilo načrt za zmanjšanje vpliva škodljivih izpustov iz termoelektrarn in tovarn.

EPA je v skladu z zveznim zakonom o čistem zraku pripravila načrt, po katerem morajo zvezne države, katerih škodljive izpuste veter odnaša v druge države, te izpuste omejiti.

Gre za spor med državami srednjega zahoda ZDA, kot so Ohio, Indiana in Zahodna Virginija, in državami ob vzhodni obali ZDA, kot so New York, Pensilvanija in Maryland, ki so deležne posledic onesnaževanja zraka iz zahodnih sosed zaradi toka vetra. Večina sodnikov je sklenila, da bi lahko EPA tak načrt izvajala le po sprejemu ustreznega zakona v zveznem kongresu.

To je že tretja podobna odločitev konservativne večine vrhovnega sodišča ZDA proti pooblastilom EPA v zadnjih treh letih, je poročal časnik Washington Post.

Konservativni sodniki so podobno leta 2022 in 2023 EPA omejili pooblastila pri omejevanju izpustov toplogrednih plinov in zaščiti močvirij.

Okoljevarstvenike in liberalno manjšino sodišča je razburilo tudi to, da je sodišče obravnavalo primer po nujnem postopku, še preden se je ta končal na zveznem prizivnem sodišču, pravila pa bi začela veljati šele leta 2026.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!