Vroč afriški zrak bo kmalu zajel tudi Slovenijo

Slovenija 13. Jul 202208:01 > 08:58 3 komentarji
vročinski val
Arso

Španijo, Portugalsko in Francijo je zajel vroč afriški zrak, živo srebro pa naj bi se ponekod dvignilo do 47 stopinj Cezija. V Sloveniji v naslednjih dneh še ne bo tako vroče, že na začetku prihodnjega tedna pa bo vroč zrak dosegel tudi naše kraje in prinesel nov vročinski val.

Nekatere zahodne evropske države je zajel nov vročinski val, že drugi v manj kot enem mesecu. Temperature se bodo na Portugalskem in v Španiji v naslednjih dneh dvignile nad 40 stopinj Celzija, krajevno bo lahko tudi blizu 45 stopinj Celzija. V Franciji, ki se prav tako spopada z visokimi temperaturami, bodo zaradi velike požarne ogroženosti ponekod odpovedali ognjemete ob državnem prazniku.

Vroč afriški zrak prihodnji teden tudi nad Slovenijo

Na Agenciji RS za okolje (Arso) napovedujejo, da se bo območje z vročim afriškim zrakom na začetku prihodnjega tedna razširilo tudi nad celotno zahodno in srednjo Evropo, vse do Balkana. V tem tednu pri nas daljšega obdobja vročine še ne bo, napovedujejo. Včeraj je Slovenijo oplazila nova hladna fronta, danes pa se bo sveža zračna masa postopno umikala. Najvišje dnevne temperature bodo ponekod že nad 30 stopinj Celzija. Najbolj vroče v tem tednu bo v četrtek in petek, ko se bodo temperature večinoma povzpele od 30 do 34 stopinj Celzija.

V petek popoldne nas bo od severovzhoda znova dosegla hladnejša zračna masa, ki bo predvidoma vztrajala do vključno ponedeljka. Ob šibki burji bo vroče le na Primorskem, drugod bodo najvišje dnevne temperature večinoma pod 30 stopinj Celzija. Od torka kaže tudi pri nas na stopnjevanje vročine. Precej verjetno nas bo ob suši zajel tudi vročinski val, napovedujejo na Arsu.

Tudi na severu Španije čez 40 stopinj Celzija

Iz Španije poročajo o nenavadni vročini, ki je zajela vso državo, tudi regije na severu in severozahodu. Visoke temperature v tem letnem času niso neobičajne, le v regijah na jugu Pirenejskega polotoka. Zadnji vročinski val, ki je Španijo zajel na začetku tedna, pa je visoke temperature prinesel tudi v Galiciji na severozahodu države, kjer so razglasili rdeče opozorilo, v dolini reke Mino pa namerili kar 42 stopinj Celzija. Kot poroča dopisnik BBC, je oranžno ali rumeno opozorilo zaradi vročine izdalo še 13 drugih regij.

Španija, Barcelona
PROFIMEDIA

V naslednjih nekaj dneh naj bi se temperature v Španiji še zviševale. V Zaragozi na severovzhodu države naj bi se živo srebro po napovedih povzpelo do 42 stopinj Celzija, na jugozahodu pa naj bi termometri v četrtek pokazali celo 47. Če se bodo visoke temperature nadaljevale tudi konec tedna, bi lahko padel nov rekord v trajanju vročinskega vala, še piše BBC.

Na Portugalskem strah pred obsežnimi požari

Z vročinskim valom se zadnje dni spopada tudi Portugalska, v kateri je kar 80 odstotkov celinskega dela države izpostavljene izjemni nevarnosti požarov. Do petka so na tem območju razglašene izredne razmere, kar oblastem daje nekoliko več manevrskega prostora v primeru izbruha velikih požarov. Konec prejšnjega tedna so se gasilci tu borili z obsežnimi požari, ki so jih pogasili šele, ko je ogenj uničil na tisoče hektarjev gozda. Vremenska napoved za prihodnje dni pa ni nič obetavna, saj naj bi se poleg visokih temperatur okrepil tudi veter. Portugalski meteorologi napovedujejo, da se bo živo srebro ponekod povzpelo do 47 stopinj Celzija.

V Franciji odpovedali ognjemete

V Franciji naj bi se temperature na jugozahodu države v naslednjih dneh povzpele do 39 stopinj Celzija, po napovedih meteorologov naj bi vročina vztrajala med osem in deset dni. Predsednica vlade Elisabeth Borne je ministrom že naročila, naj kar se da zmanjšajo tveganje za zdravje, zlasti pri ranljivih skupinah. Na nekaterih območjih so v četrtek, ko v Franciji praznujejo državni praznik – dan padca Bastilje – odpovedali ognjemete, saj bi lahko to povzročilo dodatne požare.

Francija, Landes
PROFIMEDIA

Spomnimo, Francijo je leta 2003 prizadel hud vročinski val, v katerem je umrlo 15 tisoč ljudi. Za primerjave s tistim obdobjem je še prezgodaj, kljub temu pa oblasti ostajajo previdne, še navaja BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje