Vročinski val na Zahodnem Balkanu ne popušča, v Severni Makedoniji več požarov

Svet 15. Jul 202413:51 > 15:19 0 komentarjev
gašenje požara v Severni Makedoniji
Foto: PROFIMEDIA

Vročinski val, ki že več kot teden dni pesti regijo Zahodnega Balkana, bo po napovedih vremenoslovcev vztrajal tudi naslednje dni. V Severni Makedoniji se ob izjemno visokih temperaturah borijo s številnimi požari.

V Severni Makedoniji, kjer temperature že več dni presegajo 40 stopinj Celzija, so zaradi gozdnih požarov v nedeljo za 30 dni razglasili krizne razmere. Vlada je odobrila tudi vključitev policije in vojske v gašenje.

V zadnjih nekaj urah so pogasili okoli petnajst gozdnih požarov, na različnih območjih države pa jih je aktivnih še najmanj deset. Ogenj še ne ogroža naseljenih območij, poročanje lokalnih medijev povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Požare gasijo tudi z letali in helikopterji, makedonski premier Hristijan Mickoski pa je za pomoč pri gašenju zaprosil tudi bližnje države, med njimi Slovenijo, še poroča Ansa.

gašenje požara v Severni Makedoniji
Foto: PROFIMEDIA

Slovensko ministrstvo za obrambo je medtem za STA potrdilo, da je v stiku z makedonskimi oblastmi. “Vlada se bo nemudoma odzvala z ustrezno odločitvijo na morebitno uradno zaprosilo Severne Makedonije, saj jim lahko kot pomoč ponudimo posadke z dvema helikopterjema, opremljenima z opremo za gašenje v naravnem okolju,” je še dodalo.

Na Hrvaškem do 38 stopinj Celzija, v BiH pa čez 40 stopinj

Huda vročina še vedno pesti tudi Hrvaško in druge države v regiji.

Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za danes zaradi visokih temperatur izdal rdeče vremensko opozorilo za vzhod države in obalo, za torek pa za celotno državo z izjemo gospiške regije. Danes se bo živo srebro ponekod povzpelo do 37 stopinj Celzija, v torek pa do 38.

Še vedno se segreva tudi morje ob jadranski obali. V Pulju je imelo zjutraj blizu 29 stopinj, Malo jezero na Mljetu pa skoraj 31. V Splitu so izmerili skoraj 27 stopinj, v Dubrovniku pa še stopinjo več. Najhladnejše je bilo s 25 stopinjami morje v Šibeniku.

vročinski val, Hrvaška, Osijek, visoke temperature, vročina
Foto: PROFIMEDIA

V BiH bo danes tako kot minule dni najbolj vroče na jugu države, kjer bodo temperature dosegle do 41 stopinj Celzija. Drugod se bodo gibale med 32 in 38 stopinjami, napoveduje hidrometeorološki zavod Federacije BiH.

V Srbiji rdeče vremensko opozorilo velja za vso državo, v Beogradu pa so že zjutraj izmerili 31 stopinj. Temperature se bodo čez dan gibale med 35 in 40 stopinjami Celzija, večina urbanih središč pa se bo tudi naslednje dni spopadala s tropskimi nočmi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!