Vročinski val zajel sever Kitajske: temperature tudi do 42 stopinj

Svet 11. Jun 202414:09 0 komentarjev
Kitajca s pahljačami
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na severu Kitajske se spopadajo z vročinskim valom, zaradi katerega so v Pekingu izdali oranžno opozorilo. Temperature bi se lahko v prihodnjih dneh povzpele tudi do 42 stopinj Celzija.

Sever Kitajske je zajel vročinski val, zaradi katerega so v Pekingu danes izdali oranžno opozorilo. Temperature bi lahko tam dosegle 37 stopinj Celzija, ponekod na severu, severozahodu in v osrednjem delu države pa bi se po napovedih vremenoslovcev do petka lahko povzpele do 42 stopinj. Prebivalcem svetujejo previdnostne ukrepe.

Opozorilo druge stopnje na štiristopenjski lestvici so pekinške oblasti izdale danes in prebivalce približno 22-milijonskega mesta med drugim pozvale k omejitvi dejavnosti na prostem in pitju zadostnih količin vode.

Na jugu Kitajske medtem državni meteorološki urad napoveduje močne nalive. Danes in v sredo bi količina padavin v provincah Junan in Guidžov lahko dosegla 70 milimetrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nanjing, Kitajska
Prebivalci se hladijo v vodnih parkih (Foto: PROFIMEDIA))

Maj je bil sicer najtoplejši mesec v zgodovini meritev in dvanajsti zaporedni mesec vročinskih rekordov na Zemlji, je prejšnji teden sporočila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus.

Že konec aprila je jugovzhod Azije pestila huda vročina, ponekod so temperature presegle 45 stopinj Celzija. Maja so nato v New Delhiju Indiji namerili rekordnih 49,9 stopinje Celzija.

Tudi v nekaterih delih zahoda ZDA so izmerili rekordno vročino za ta letni čas, medtem ko so na Cipru prejšnji teden prepovedali delo na prostem in dostavo hrane, saj je živo srebro doseglo 43 stopinj Celzija, še poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!