Vrstijo se prvi odzivi na sprejetje resolucije: “Zmagala je resnica”

Svet 23. Maj 202417:55 > 18:13 2 komentarja
Foto: REUTERS/Amel Emric

Po sprejetju resolucije o genocidu v Srebrenici v Generalni skupščini Združenih narodov se že vrstijo prvi odzivi. Predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Denis Bećirović je v objavi na družbenem omrežju Instagram zapisal "Zmagala je resnica". Slovensko zunanje ministrstvo pa sprejetje označuje kot pomemben zgodovinski trenutek.

Generalna skupščina Združenih narodov je danes sprejela resolucijo o genocidu v Srebrenici. Za je glasovalo 84 držav, 19 jih je glasovalo proti, 68 se jih je vzdržalo glasovanja.

Predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Denis Bećirović je v prvem odzivu na družbenem omrežju Instagram zapisal “Zmagala je resnica”. V drugi objavi je še dodal, da “bitka za resnico in pravico nima alternative”.

Premier entitete Federacije BiH Nermin Nikšić je po poročanju N1 Sarajevo dejal, da je bil sprejem resolucije nujen zaradi tistih, ki zanikajo genocid. Hvala vsem državam članicam Združenih narodov, ki so prepoznale pomen resolucije in glasovale za njen sprejem. V Srebrenici je bil storjen genocid, kar je potrdilo tudi Meddržavno sodišče v Haagu. Nihče ne more oporekati ne glede na to, kako se posamezniki trudijo, da bi genocid označili za ‘grozen zločin’,” je dejal Nikšić.

Foto: Zajem zaslona/Denis Bećirović via Instagram

Zunanje ministrstvo: Gre za pomemben zgodovinski trenutek

Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je sprejem označilo kot “pomemben zgodovinski trenutek, ki potrjuje zavezanost mednarodne skupnosti vsakoletnemu spominu na dostojanstvo žrtev genocida”.

“Sprejetje resolucije potrjuje pomen mednarodne solidarnosti pri obravnavi preteklih hudodelstev. Slovenija verjame, da lahko resolucija zapolni pomembno vrzel ter dolgoročno prispeva k miru, pravičnosti ter spravi v Bosni in Hercegovini ter v regiji Zahodnega Balkana. Resolucija je odraz našega prepričanja, da so ti koraki nujni za napredek in ustvarjanje uspešne prihodnosti za vse. Slovenija ostaja zavezana boju proti nekaznovanju, spodbujanju sprave in spoštovanju pravic vseh posameznikov,” so zapisali z zunanjega ministrstva.

Slovenski veleposlanik Boštjan Malovrh je po glasovanju dejal, da je stališče Slovenije jasno. “Ta genocid so priznala mednarodna sodišča in glede na to se je Slovenija pridružila medregionalni skupini, ki je pripravila besedilo pričujoče resolucije, osredotočene na mednarodno priznanje, spomin in spoštovanje spomina na žrtve in preživele žrtve genocida. Resolucija temelji na dejstvih, njen cilj pa je olajšati spravo, empatijo in krepitev zaupanja v BiH ter regiji,” je navedel Malovrh in poudaril, da te procese ogroža zanikanje zgodovinskih dejstev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje